Смарт джаджите с Интернет на нещата са интересна концепция, която позволява всички умни устройства в домовете ни да са свързани и да комуникират помежду си. Екип от специалисти на Queen Mary University Lоndon търсят вдъхновение в структурата на ДНК за създаването на още по-добра технология. Основният компонент на хромозомите и носител на генетична информация има потенциал да бъде използван като носител на данни. Учените планират  да превърнат тази идея в реалност. 

 

 

Създаването на изчислителни устройства, които съдържат биологични структури все още е в начална фаза на развитие. но определено звучи доста футуристично. Първата стъпка е да се използват бактерии и микроорганизми за свързване на мрежи и комуникация на наномащаб. Предимствата на органичната версия на Интернет на нещата са свързани с малкия размер, но и с автономната природа на бактериите и естествения им начин на придвижване. Тази концепция засега е известна като Bio-nano Things (IoBNT).

 

 

Вече са стартирали първите тестове, които да позволят на специалистите да изучат в детайли сходствата между бактериите и компютрите. Така например ДНК молекулите в бактериите функциoнира като контролно звено за обработване и съхраняване на информацията. Всяка една бактерия има собствена наномрежа, която позволява т.нар. "молекулярна комуникация", съобщава NetworkWorld. Tози принцип също би допринесъл за създаването на биологична версия на Интернет на нещата.

 

Още от Digital: Как безопасно да използвате интелигентните джаджи у дома си