Днес не само професионалните фотографи могат да правят красиви снимки. Благодарение на развитието на технологиите, фотографията стана достъпно занимание за всички.

 

Затова решихме да ви предложим информацията на Android Pit за HDR и кога трябва да използваме тази технология на смартфона си за създаване на незабравими и вълнуващи снимки.

 

Идеята на фотографията с широк динамичен диапазон е да се създаде изображение с разширен диапазон на тоновете, надхвърлящо това, което може да се постигне чрез единична експозиция.

Какво е HDR?

HDR е фото термин за изображение с динамичен диапазон, по-голям отколкото в обикновените снимки. Динамичният обхват е разликата между най-ярките и най-тъмните елементи на изображението. Въпреки, че крайната цел на HDR е да се създават по-впечатляващи снимки, това не е функция, която трябва да се използва винаги, за всяка снимка.

 

Как действа HDR?

Когато правите снимка с включен HDR, камерата улавя няколко изображения в бърза последователност с различни стойности на експозицията. Софтуерът на смартфона след това комбинира тези снимки в една, която поддържа детайли от най-тъмните и най-светлите области.

 

Преди тази функционалност да стане достъпна за смартфоните, фотографите трябваше да направят три снимки с фотоапарата си, да ги прехвърлят на компютър, да ги отворят в Photoshop или друга подобна програма и да използват функцията за HDR, за да постигнат същия ефект. Смартфоните вече правят всичко това автоматично.

Кога трябва да използваме HDR?

Най-добрият съвет за използване на HDR снимки е просто да направите снимка на една и съща сцена със и без тази настройка и след това да прецените коя ви харесва най-много. Това става бързо, лесно и ще ви даде по-добра представа за това какво може да се постигнете с HDR и дали то си заслужава за вас. Само не забравяйте да държите ръката си стабилна, докато снимате.

 

В зависимост от онова, което искате да постигнете със снимката, може да използвате HDR в следните случаи:

 

- Пейзажи - Осветлението е един от най-важните аспекти на добрата снимка, но на открито, слънчевата светлина може да доведе до твърде много контраст. HDR може да балансира тези несъответствия.

 

- При слабо осветление - Ако снимката е прекалено тъмна или прекалено тъмна в конкретни области може да използвате HDR за повишаване на общото ниво на яркост. Разбира се, ако няма светлина, HDR не може да я произведе, но HDR приема най-леките и най-тъмните елементи на една картина и ги комбинира, а това може да помогне много.

 

Снимката в ляво направена с функцията HDR, а в дясно с нормален режим.

Кога не трябва да използваме HDR?

- Когато снимате обекти, които се движат – HDR прави три снимки и ако обекта ви се движи, окончателното изображение може да се замъгли.

 

- Високо контрастни обекти – Някои снимки изглеждат по-добре със силен контраст между светлите и тъмните области. Използването на HDR ще намали тази разлика, така че ефектът ще е по-слабо изразен. Ако резултатът не е това, което искате, не го правете.

 

Снимката в ляво направена с функцията HDR, а в дясно с нормален режим.

- Сцени с ярки цветове – HDR със сигурност може да даде жизненост на иначе безжизнените цветове в една сцена. Но ако работите с цветове, които вече са много живи, HDR може да ги направи да изглеждат блестящи.

Как да разбера дали телефонът ми поддържа HDR? 

Повечето съвременни телефони имат HDR настройка, но за да се възползвате от нея, може да се наложи да я активирате в настройките на камерата. Понякога, това означава да използвате ръчен режим на снимане, а не автоматичен. А ако вашият смартфон не поддържа HDR, има редица решения, които са на разположение в Google Play Store.

 

Вижте защо смартфони с двойни задни камери ще са бъдещето на мобилната фотография