Не мина много време, от както HDMI Forum – организацията, която отговаря за тази повсеместна аудио/ видео връзка, обяви версия 2.0. А след това и HDMI 2.0a, HDMI 2.0b и сега наскоро HDMI 2.1.

Какво означава това за нас потребителите?

На пръв поглед, HDMI версиите не трябва да имат значение, смятат от CNet. Всъщност много производители дори не посочват HDMI версията, използвана за телевизорите им, видео плейърите им или за другите им устройства. Вие като цяло приемате, че новият 4K HDR телевизор, който купувате, ще работи с новия 4K HDR видео плейър и ще предава най-висококачествените сигнали.

 

Когато обаче се опитвате да свържете оборудване, което не е съвсем ново, HDMI версията може да има огромно значение. Това е така, защото по-старите HDMI устройства може да не са съвместими с по най-новите видео формати, а именно 4K и HDR, или най-висококачествените версии на всеки от тях. Ако се притеснявате за това, трябва да знаете HDMI версията на устройството, което купувате.

Коя версия е важна?

Ако купувате нов продукт с HDMI през 2017 година, трябва да сте сигурни, че той има поне HDMI 2.0. Това ви дава разделителна способност 4K и скорост на кадрите от най-малко 60. По-важното е, че получавате HDCP 2.2, протокола за защита срещу копиране, така че можете действително да гледате 4K съдържание, изпратено от външно устройство.

 

Нещо повече, всяко устройство във вашата AV верига се нуждае от HDMI 2.0 / HDCP 2.2, за да работи. Така че, ако имате HDMI 2.0 4K плейър и HDMI 2.0 телевизор, но по-стар AV приемник няма да може да се ползвате от предимствата на новата версия.

 

Версия 2.0а е малка актуализация, добавяща HDR поддръжка. Всъщност, по-голямата част от "b" е пренос от "a" и "_" версии на 2.0, с някои усъвършенствания, най-вече в  Hybrid Log Gamma (HLG). Това е различен начин за предаване на HDR съдържание. Засега обаче не се тревожете за това. 

Големият скок до версия 2.1

HDMI 2.1 е предстоящата актуализация и тя е значителен скок от това, което имаме днес. Тя ще предложи всичко от версия 2.0b, но ще добави допълнителни неща като 10K резолюция и скорост на кадрите от 120Hz. Това е далеч над всичко, което всеки телевизор може да направи сега или ще може да направи в близко бъдеще.

 

Този огромен скок изисква нови кабели, но само ако искате да преминете към по-високите резолюции и кадри. Тези нови кабели са част от тези нови спецификации. Наричани  "48G" кабели, те са много по-големи, за да може да премине този поток от данни.

Коя версия е важна?

Всичко, което купувате сега, трябва да бъде най-малко HDMI 2.0, но повечето производители няма да посочат "a" или "b" версии. Важният въпрос е „Може ли даден продукт да бъде надстроен чрез актуализация на фърмуера, за да стане "a", "b" или ".1"?“ Отговорът е: може би, но вероятно не. HDMI Forum, организацията, която стои зад HDMI стандартите, разбира се, не обсъждат какво могат да направят производителите.

Повечето HDR съвместими устройства, вероятно ще бъдат доставени от фабриката с 2.0a. Тъй като HDR е нещо, което изисква сериозен хардуер, няма смисъл да добавяте възможност за четене на HDR данни в телевизор, който не е HDR. Така че единствените продукти, които биха могли да се нуждаят от 2.0a, но нямат тази версия, са малко по-стари (около 2 години) изходни устройства.

 

Може ли теоретично да надградите? Да. А на практика, вероятно не. Компаниите не обичат да актуализират старите устройства с нови функции.

 

Промяната на 2.0a до 2.0b е много по-вероятна, тъй като това е малка промяна. Но както вече споменахме, това не е промяна, за която трябва да се тревожите точно сега.

Промяната до 2.1 е много малко вероятна. Причината са чиповете вътре в самия телевизор, които трябва да могат да обработват много повече данни. Не забравяйте, че дори вашият телевизор да може да показва 4K / 60 и да бъде "HDMI 2.1", HDMI чиповете трябва да са в състояние да обработват 10K / 120.

 

Дали следващият ви телевизор ще има HDMI 2.1? Ако изчакате още няколко години преди да си купите нов телевизор може би да. Засега обаче не си заслужава да се притеснявате. И разбира се, всички версии са обратно съвместими, така че можете да свържете своя HDMI 1.4 Blu-ray плейър към вашия HDMI 2.0b телевизор и не трябва да имате никакви проблеми.

 

Вижте какви видове USB кабели съществуват