Стъклата на дисплеите на смартфоните са най-уязвимата част от тези устройства. Те най-често са първата жертва при изпускането на телефона на земята. По-слабите и евтини стъкла могат да се повредят и надраскат заради държането на телефона и ключовете в един и същи джоб.

 

1. Какво трябва да знаем за Gorilla Glass

 

Във всеки случай надрасканият, спукан или счупен дисплей не е никак приятна гледка. Затова по-скъпите модели обикновено използват подсилени стъкла. Едно от най-популярните е Gorilla Glass. То е разработено от компанията Corning и използва специален материал за изработката на стъклото. В него се съдържа алуминий, силициев окис и кислород, съобщава AndroidPit.

 

Материалът е устойчив на драскотини, лек е и тънък – 0.4 мм. Corning го разработва от 2005 г. насам. Едва през 2010 г. те започват да навлизат в сегмента на мобилните устройства. Gorilla Glass не е неужищожимо, но придава доста по-голяма здравина и устойчивост на дисплея. Конкретните способности на Gorilla Glass зависят и от фактори като версията и дебелината на стъклото.

 

2. Какви са особеностите между различните видове Gorilla Glass

 

Gorilla Glass 1

Създадено е през 2006 г. и прави големия си дебют на пазара заедно с първия iPhone през 2007 г. То предпазва от леки драскотини и пръстови отпечатъци, като дебелината му е 1.5 мм.

 

Gorilla Glass 2

Появява се през 2012 г. То е с 20% по-тънко спрямо предшественика си, а в лабораторни тестове издържа 50 кг. натиск преди да се повреди. Използва се в най-600 млн. устройства по света. Използва се в Galaxy S3, Nexus 4 и др.

 

Gorilla Glass 3

Прави своя дебют през 2013 г. То има нова технология, която позволява на стъклото да издържа по-дълбоки драскотини и да е по-здраво. Според Corning Gorilla Glass 3 е с 35% по-издръжливо на драскотини. Общата устойчивост на третото поколение е три пъти по-голяма спрямо предишното. Използва се в смартфони като Galaxy S4, Moto G, Moto X и много други.

 

Gorilla Glass 4

Излиза на пазара през 2014 г. То има и доста по-смела цел – да е устойчива на падания, защото 70% от повредите по дисплеите са именно от изпускания на телефоните. Според Corning Gorilla Glass 4 е два пъти по-здраво от предшественика си. Използва се от Galaxy Note 5, ZenFone 2 Laser и др.

 

Част от смартфоните с Gorilla Glass 4 стъкло :

 

Huawei Mate S

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge +

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung Galaxy A7 2017

Samsung Galaxy A5 2017

Samsung Galaxy A3 2017

Samsung Galaxy A8

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy C5 Pro

Samsung Galaxy C7 Pro

Samsung Galaxy C9 Pro

HP Elite x3

Asus ZenFone AR

Asus ZenFone Zoom

Asus ZenFone 2 Laser

Asus ZenFone 2 Selfie

 

Gorilla Glass 5

Също продължава мисията да направи стъклото по-здраво при падания. Според Corning, то ще издържи при изпускания от 1.6 метра, като технологията трябва да защити стъклото и при 80% от изпусканията от 1 метър височина върху твърди повърйности. Gorilla Glass се използва от стотици мобилни устройства от най-различни производители. То има и много алтернативи. Най-сигурният начин да разберете дали вашият смартфон има Gorilla Glass и коя версия, е като проверите официалните спецификации на модела.

 

Част от смартфоните с Gorilla Glass 5 стъкло:

 

Huawei P10

Huawei P10 Plus

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 Plus

LG G6

LG G6 +

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1

HTC U 11

HTC U Ultra

HTC Bolt

HTC Evo

Asus ZenFone 3 Zoom

 

3. Какво е Gorilla Glass SR

 

Ако и вие сте притежател на смартфон с Gorilla Glass стъкло, може да ни споделите вашето мнение за здравината, качеството на покритието в коментарите в Disqus формата, фейсбук страницата на Digital.bg или Twitter.

 

Вижте Защо Apple инвестираха $200 млн. в създателите на Gorilla Glass