Google представи новите смартфони Pixel и Pixel 6 Pro, като обяви, че те ще са първите, които използват първия процесор на компанията. Той се казва Tensor и е част от SoC – система-на-чип, която има доста големи амбиции, съобщава Pocket-lint.

 

 

Какво е Google Tensor?

Чипът е кръстен на процесорните ядра Tensor, които Google използва в дейта центровете си. Това обаче не е само процесор. Използва различни модули, които обединява в един чип. Сред тях са допълнителни разработки на други компании, както и собствени технологии. За сега Google не дава много информация за хардуерните спецификации на Tensor.

Това, което се знае е, че е разработен с мисъл за изкуствен интелект и машинно обучение. Чипът е оптимизиран да се справя добре с тези специфични задачи и да не се нуждае от помощта на дейта център, към който да изпраща информация за обработка.

Tensor може да оптимизира снимките чрез машинно обучение и да намалява степента на замазване на кадъра. Също така има повишена ефективност при запис на глас и обработката му за превод и транскрипция. Може да превежда и видеоклипове в реално време. Добавен е и чипът за сигурност Titan M на Google. Компанията казва, че в тази комбинация устройството ще предлага най-високото ниво на сигурност при смартфоните.

Google Tensor е базиран на ARM архитектура. Компанията обаче все още не е казала други подробности за нея. Предполага се, че е с 8 ядра и произведен по 5нм технология.

 

 

Защо Google прави собствен процесор

Компанията вече 5 години работи по Pixel телефони и разчиташе на чужд хардуер. Google казва, че работи по Tensor вече четири години. Тя е изучавала ограниченията и проблемите на компютърните изчисления и е искала да направи платформа за мобилни устройства, която да е готова за очаквания рязък възход на изкуствения интелект във всички аспекти, включително при смартфоните. От своя страна това ще се отрази и на начина, по който хората използват мобилните си устройства и Google иска да е готова за това.

Tensor ще оптимизира ресурсите си за машинно обучение и изкуствен интелект, като ще е готов и за разработката на специфични за Pixel услуги и функции. За сега компанията не казва много повече подробности за проекта си и не е ясно дали той е разработен изцяло от собствени служители или в партньорство с друга компания. Според 9to5Google Samsung има участие в проекта.

За сега само две устройства ще предлагат Tensor – смартфоните Pixel 6 и Pixel 6 Pro. Те се очакват през есента на тази година. Очакванията са, че постепенно различни версии на Tensor ще намерят място и в други устройства на Google, но за сега няма коментар от компанията по тази тема.