Вижте още: Lenovo Phab 2 Pro - Дисплей, Хардуер, Батерия и Цена

 

Това е Lenovo Phab 2 Pro, един дългоочакван смартфон който вече Digital.bg успя да разгледа обстойно в серия от видео ревюта. В него обаче има нещо по-специално и той не е просто смартфон, a цял алгоритъм представляващ първият в света потребителски насочен смартфон който ни предлага така наречената добавен виртуална реалност чрез Google Project Tango.

 

 

Както вече разбрахте, Phab 2 Pro има мощен хардуер, голям 6.4” дисплей с Quad HD резолюция, цели три камери върху гърба и батерия с голям капацитет. Всичко това е направено от Lenovo с една цел – устройството да е подходящо да ни покаже този нов виртуален свят. Готови ли сте да влезете в него? С основната камера и двете помощни, в комбинация с проекта Танго, Phab 2 Pro например може да прави 3D модел на помещението в което се намирате, в дълбочина и в пространство. Така виртуалната реалност почти идеално си партнира с това което се намира пред очите ви, като приложенията са различни - от забавление, до работа.

 

 

Заедно със смартфона работещ под операционна система Android 6.0.1, вие базово получавате някои вградени и възможността да изтеглите различни допълнителни приложения. Например за оразмеряване на дома си можете да използвате Lowe's Vision. От опит ще кажем, че това е идеалното приложение за хора, на които предстои да правят ремонт в къщи. С него ще добиете нагледна представа кое как би изглеждало след промяната. С помощта на Tango мерите размери, без да ви е нужда ролетка.

 

 

Просто насочвате към обекта пред себе си и с пръст очертавате на дисплея разстоянието което ви интересува. Теста ни показва, че Phab 2 Pro е изключително точен. Можете последствие да изберете диван или печка, за да разберете как ще изглеждат те в стаята ви. Единствено имайте предвид, че те ще бъдат от каталога на магазините Lowe's които не се предлагат в България. Но това е само началото на споделената реалност…идеята е след време всеки магазин да има свое собствено такова приложение за Tango.

 

 

Винаги ви се е искало да имате домашен любимец, но нямате достатъчно пространство, имате алергия към животни или по някаква друга причина все не сте се сдобивали с такъв. Google Tango ни предоставя приложението Raise което ни дава възможността да отглеждаме 3D домашен любимец. Можете да го храните, извеждате, да си играете с него или да го учите на различни трикове. За съжаление обаче приложението още е доста далеч от съвършенствтото. Животинката ви минава през предмети, лети във въздуха и т.н. Но все пак е яко. Особено ако имате детенце. Една яка игра която е подходяща не само за деца, но и за техните татковци е Hot Wheels. Тя е налична базово в Project Tango смартфона.

 

 

Говорейки за игри не можем да не отдадем заслуженото на Phantogeist. В нея Trixi Studios определено са изпипали добавената реалност, защото извънземни могат да ви гонят в мола и дори да се разхождат по улицата с другите минувачи, без да преминават призрачно през тях. Единственото неудобство е, че играта е платена и за нея трябва да дадете 9лв.

 

 

Да погледнем нещо безплатно. Спомняте ли си когато във видео ви представихме спортният електромобил BMW i8. Сега ще направим същото, но показвайки ви виртуален автомобил, който паркирахме в задния си двор. Якото е, че обикаляйки около него можем да отваряме врати, багажник, да сменяме джанти и цветове на интериор. Ето това е бъдещето на Project Tango – какъв е смисълът да ходиш до магазина за нещо което искаш да разгледаш, след като можеш да го направиш на телефона си и то виртуално сякаш е пред теб.

 

 

Всъщност в Google Play има доста интересни заглавия които биха паснали на Phab 2 Pro. Например Woorld или Chelsea Kicker които сканират всичко около вас и го правят още по-цветно и весело. Нека ги разгледаме от малко по-близо.  

 

Заключение

В заключение можем да кажем, че пред Tango има много големи перспективи и чисто хардуерно на програмата ѝ трябва съвсем малко за да стане идеална защото е малко бавна при някои задачи. На този етап нещо което не ни липсата е наличието на достатъчно много приложения в които да използваме добавената реалност. Но това все пак е само началото, вярваме, че в близките години това виртуално изживяване ще се развие все повече и повече. Все пак зад него стои не кой да е а гиганта Google.