Една от новостите, които бяха представени по врема на Google I/O през миналата година беше функцията за навигация с добавена реалност на Google Maps. Година по-късно тя вече е факт и първо ще се предложи от новите телефони Pixel 3a, съобщава Pocket-lint. Макар и технологията да е все още в ранна фаза, превю версията изгглежда обещаващо.

 

Какво е Google Maps AR

Естествено, първият въпрос е какво представлява тази функция и с какво е по-различна от стандартната навигация на Google Maps. Новата Google Maps AR цели да улесни ориентирането из непознати места, като използва камерата на телефона, за да показва информация и навигация върху реалните обекти и улици.

 

 

При това изкуствен интелект разпознава обектите, които потребителят вижда, като заедно с GPS локализаията знае точно къде се намира и точността става много по-голяма. Това позволява на Maps AR да дае по-точни указания на потребителя, включително в коя посока да тръгне , като виртуални табели се появяват над правилните пътеки и улици.

 

Къде е Google Maps AR

Макар да има отделно име, функцията не е самостоятелно приложение, а е част от стандартните Google Maps. Тя постепенно ще се появява за все повече потребители и е достъпна при търсене на адрес, като за навигация трябва да се избере режим на ходене пеша. В дъното на прозореца ще се появи бутон Start AR.

 

Как да използваме Google Maps AR

След като натиснем бутона, AR режимът ще се активира и ще промени интерфейса на приложението. То автоматично ще избере най-подходящия път и ще стартират стандартните гласови навигации.

Maps AR ще включи и камерата и ще се опита да идентифицира точното местоположение. За целта ще си помага и със сравнителни снимки от Google Street View (ако в района няма Street View данни, то AR режимът няма да работи). В долната част на дисплея ще е изобразена и стандартна карта.

 

 

Когато  всичко е готово, AR режимът ще покаже точната посока на движение, като индикаторите ще се променят със завъртането и движението на потребителя и телефона. Виртуалните табели ще показват и допълнителни подробности като оставаща дистанция, следваща маневра и т.н. Освен това приложението ще препоръчва на потребителя да не гледа постоянно в телефона и да го свали надолу докато върви. Ако не го направи, то приложението ще изключи дисплея нарочно.

 

Кога Google Maps AR ще стане факт?

Google не дава точен срок за сега. Очакванията са, че първо телефоните от гамата Pixel ще могат да се въползват от услугата сравнително скоро.

 

Още от Digital: Google Maps вече позволява да навигираме с градския транспорт в София