В ерата на дигиталното образование е много важно да има виртуални места за ученици, учители, и хора, които да работят и да се развиват. Услугата Google Classroom е един много добър пример в това отношение.Тя е предназначени за тези, които им е омръзнало ползването на учебници, бели дъски и тетрадки, а и по този начин се спестяват много пари от учебници и излишна хартия. Услугата е създадена на принципа, че образователните средства трябва да са лесни за употреба и достъпни за всички.

 

Любопитно: Най-добрите Android приложения за работа от вкъщи

 

Какво е Google Classroom?

За тези, които все още не знаят, Google Classroom  представлява безплатна услуга предназначена за учебни заведения, организации с нестопанска цел и всички, които притежават профил в Google. Тя улеснява ученици и преподавателите  като поддържа връзка в учебното заведение и извън него. Услугата може да ви спести време и много хартия, тя позволява лесно създаване на курсове, разпределяне на задачи, организиране и комуникация на теми и упражнения. Преподавателите от своя страна могат да получават обратна връзка по всяко време за това, кой си е написал домашното, има ли закъснели със поставените задачи, могат също да оставят коментари и линкове посредством Google Drive.

 

Както повечето услуги на Google, така и Classroom има интерфейс на български език, който е с интуитивен и изчистен дизайн, така че всеки в рамките на няколко минути да започне да работи с него.

 

Услугата позволява създаване на документи или споделяне на файлове чрез Google Drive и Google Docs. Освен това може да използвате виртуалната класна стая и за онлайн срещи с любимите си приятели като използвате Google Hangouts или Google Hangouts Meet. Google Classroom е място, където учителите могат да създават и споделят задачи, викторини и да изпращат съобщения. Оценяването, организацията на класовете и администрацията могат да се управляват от интерфейса на самата услуга.

 

Полезно: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19

 

За учениците са направени много лесни инструменти, с които могат да следят датите на предстоящите упражнения или задачи, да обсъждат теми, както със съучениците си, така и с учителите, да споделят своите проекти, съдържание и идеи. Родителите пък могат да бъдат добавени и да им бъде предоставен достъп до резултати обобщаващи работата на ученика. Любопитното е, че Google Classroom може да се използва и от детските градини, с цел да се споделят забавни рисунки и проекти.

 

Полезно: Как да използваме приложението Zoom на компютъра

 

Google Classroom е безплатен за училища и физически лица

Чрез виртуалната класна стая, Google предоставя на всички безплатен достъп до инструменти като Gmail и Google Drive. Облачната платформа „G Suite“ обаче е предназначена за фирми с платен абонамент, тя обединява основни приложения, които подпомагат общуването, организацията на информация и учебния процес в училище. Останалите също могат да получат достъп до Google Classroom безплатно, въпреки че, за някои организации може да се наложи да платят достъп за инструмента, като част от услугата G Suite на Google. От Google са категорични, че този безплатен продукт не излага на риск вашите лични данни и няма да се използва с рекламни цели.

 

Полезно: 5 начина за споделяне на файлове с вашите колеги, докато работите от вкъщи

 

Как работи Google Classroom

Можете да изпробвате Google Classroom безплатно, като създадете своя класна стая. Услугата работи със всеки браузър и е достъпен на адрес classroom.google.com. Ако вече имате акаунт в Google може да влезте директно. В противен случай ще трябва да създадете безплатен акаунт и след това да влезете.

 

За да създадете своя собствена класна стая, кликнете върху знака плюс (+) в горния десен ъгъл на основната страница на класната стая и кликнете върху „Създаване на курс“. Важно е да знаете, че в Google Classroom се създава курс, а не клас. Това е така, защото даден курс на обучение, "XX" клас се изучава в две паралелки и тъй като учебната програма е една и съща, се предполага, че учителят ще използва едни и същи материали, затова учениците от двете паралелки се поставят в един курс.

 

Следва стъпка да създадете курс чрез попълване на нужната информация.

 

 

Можете да поканите ученици или учители в класа си от раздела „Хора“, разположен във всеки клас. Кликнете върху иконата „Покани“ отдясно на „Учители“ или „Ученици“, за да изпратите покани по имейл адрес. Освен това можете да изпратите на учениците кода на курса, посочен в долната част.

 

 

Ако искате да се присъедините към съществуващ клас, ще трябва да попитате администраторите за специфичния код на класа. Присъединете се към курса от основния екран на класната стая, като щракнете върху знака плюс (+) и след това „присъединете се към клас.“ След това въведете кода си, присъединете се към класа и започнете да проучвате задачи, въпроси и дискусии.

 

 

Можете да получите достъп до Google Classroom от всеки браузър или просто да изтеглите приложението за Android, iPhone или iPad. Ако инсталиратe приложението на смартфона си, ще може   да виждате в релано време  какви домашни имате за изпълнение. Информацията се обновява незабавно, а учителят може да  провери веднага работите и да постави оценки или да добави коментари.

 

 

Още от Digital: Kак да използваме приложението Zoom от смартфон