Забелязали ли сте, че до някои от резултатите на Google, има малка икона на мълния? Това означава, че те са част от проекта Google AMP. Проектът на Google, Accelerated Mobile Pages (AMP) има за цел да се постигне по-бързо зареждане на уеб страниците, като работи само на мобилни устройства и само за сайтове, които са се съгласили да участват в този проект.

 

Проектът е с отворен код, за да може да се ползва от всички разработчици. Как действа Google AMP? Вместо да бъдете изпратени директно към уеб страницата, която искате да отворите вие ще отворите копие на тази страница, която се съхранява на сървърите на компанията, като URL адреса ще започва с https://www.google.ie/amp/....

 

Ето какво още трябва да знаем за Google AMP, според How To Geek.

 

Каква ще е ползата от Google AMP за потребителите?

Когато се зарежда нова страница, много неща се случват едновременно. Вашият браузър зарежда HTML страница, като след това  дава списък с други ресурси, които също трябва да се заредят. За един типичен уебсайт, който включва CSS, изображения, шрифтове и JavaScript, тези искания отнемат време, особено ако тези елементи трябва да дойдат от различен сървър. Понякога това се случва само за няколко милисекунди за всеки отделен ресурс, но има много лошо проектирани сайтове, особено мобилните им версии, които се зареждат бавно дори ако имате бърза интернет връзка.

 

Google AMP има за цел да помогне в това, като създава своя собствена версия на страницата, която е ограничена само до най-основните уеб технологии (и най-бързите). Ето защо като цяло, страницата на сайта използваща технологията AMP изглежда малко по-различна от обичайната страницата.

 

Относно рекламите, сайтовете с AMP имат някои „ограничения” в използването на определени типове реклами. Показват се само няколко малки банери, без допълнителна информация.

 

Как да разпознаем, че сме на Google AMP страница?

Има няколко начина да разберете дали сте били изпратени на Google AMP версията на страницата, а не директно към оригиналния сайт. В Google Search, до всички AMP страници ще откриете малък символ на мълния и надпис AMP.

 

В допълнение, след като кликнете върху линка, в URL лентата ще има Google адрес, вместо този на оригиналния уеб сайт, но оригиналния URL адрес също трябва да е видим в лентата по-долу. Докосването на X ще ви върне обратно към Google Search.

 

Как да се откажем да ползваме Google AMP страницата?

Няма начин да изключите Google AMP, ако искате да достъпите даден сайт поддържащ технологията от Google Search резултатите. За да стигнете до основния сайт ще трябва да поискате десктоп версията му от мобилния си браузър.

 

- в Safari за iOS, натиснете продължително върху символа за опресняване на уеб страницата  в адресната лента и  натиснете бутона Request Desktop Site.

- в Google Chrome за Android, отидете в Menu и сложете отметка до Request Desktop Site.

- в Windows и MacOS, вие няма да виждате AMP резултатите в Google Search; всички AMP линкове ще се отварят автоматично.

 

Можете също така да се пренасочите към основния сайт като кликнете върху някой линк на уеб страницата. Google AMP действа само за първата страница, която посещавате чрез Google Search. 

 

Вижте 6 интересни факти за търсачката на Google