Потребителите на Android разполагат с достъп до най-разнообразната колекция от приложения за смартфони. Отвореният характер на платформата също така им позволява да изтеглят съдържание извън Google Play. Това е подходящо да се преодолеят георестрикции и други ограничения свързани с премиерата на заглавия в определени страни. Сегa разбираме за нови промени, които Google въвеждат в Advanced Protection Program (APP) и целят да лимиитрат възможностите за т.нар. "Sideloading" на приложения, съобщава Engadget.

 

Компанията иска да забрани изтеглянето на съдържание от други онлайн портали, които са различни от Google Play. В крайна сметка това ще засегне голям брой потребители, които обичат да експериментират и тестват софтуер в магани за приложения на трети страни. Лимитирането на подобни инсталации не е изненадващо, тъй като може да крие рискове за сигурността на потребителите. От друга страна представлява упражняване на твърде голям контрол над заглавията, които изтегляме на смартфоните.

 

Настоящите приложение, които имате няма да бъдат засегнати и ще продължат да получават ъпдейти, както досега. Google Play Protect системата ще се активира автоматично за всяко нарушение в параметрите на Advanced Protection Program (APP). Тази функционалност сканира ежедневно устройствата и милиарди приложения, за да ни предпазва от заплахи. Специфичният момент е, че за в бъдеще потребителите няма да има как да изключат системата, за да изтеглят външно съдържание.

 

Още от Digital: 8 полезни съвета за по-безопасно сърфиране от Android