Изненадващо през последните няколко години продажбите на електронни книги (ebook) са в спад, за разлика от тези на книжните им варианти. Но това не означава, че трябва да отхвърлите електронните книги.

 

Разбира се, има моменти, когато физическата книга има повече смисъл – например, ако искате да направите подарък, но електронните книги са безспорно по-евтини и по-удобни, ако четете много и имате голяма библиотека.

 

Ако сте любопитни за това, какво точно представляват електронните книги и как се ползват, разгледайте информацията на Make Use Of.

Какво е Ebook?

Терминът Ebook е съкращение от английското название electronic book и означава електронна книга. Електронната книга съдържа същите елементи като обикновена книга, включително съдържание, глави, изображения, графики, препратки, библиографии и др. Електронните книги могат да бъдат четени на компютър, телефон, таблет или специално пригодено устройство за четене – електронен четец. Но един и същ EPUB файл ще изглежда различно в зависимост от това дали използвате Kindle, Nook, лаптоп или друго устройство.

 

Изключение от това правило са PDF файловете. Днес повечето хора смятат, че книгите, разпространявани в PDF формат, са „истински“ книги. PDF файловете са с фиксирано оформление, което означава, че може да срещнете проблеми при форматирането, когато отваряте PDF файл на четец.

 

И накрая, тъй като електронната книга е цифрова, тя може да предложи някои функции, които не са налични в хартиените книги, като хипервръзки, регулируеми шрифтове и размери на текста, дори и видео.

Как да четете електронни книги?

За да прочетете една електронна книга, имате нужда от две неща – файл и четец.

1. Къде може да намерите електронни книги?

Най-популярният онлайн магазин е Amazon, където има повече от шест милиона заглавия. Amazon предлага и няколко услуги за наемане на книги. Kindle Unlimited струва $ 9.99 на месец и осигурява достъп до един милион електронни книги и хиляди аудиокниги, докато всички абонати на Prime могат да наемат книги от постоянно променяща се библиотека от около 1000 заглавия. Компанията предлага и няколко безплатни електронни книги, включително класики като „Хобит“ и „Човекът във високия замък“. Списъкът с безплатни книги често се променя.

 

Amazon далеч не е единствената опция, Kobo, Barnes and Noble, Waterstones и ebooks.com са само някои от другите онлайн магазини, които си струва да бъдат проверени.

Ако обаче не искате да харчите пари, разгледайте нашите съвети за това Откъде да изтеглим безплатни електронни книги.

2. Къде да четем електронните книги?

За четене на електронни книги може да ползвате смартфона си като използвате приложения за четене на книги, но най-добре е да инвестирате в специално предназначено за четене устройство. Съществуват различни модели електронни четци. Най-популярната марка на пазара е Amazon Kindle. Предлагат се три продукта Kindle: основния модел, Paperwhite и Oasis.

 

Сред най-добрите Android приложения за четене на книги са Bookari, Wattpad и FReader. Ако възнамерявате да ползвате компютър погледнете Ebook Reader и Bibliovore.

Как да изберем Ebook формат: MOBI, EPUB или AZW?

Има няколко формата, които може да срещнете. Всеки от тях има различни характеристики и се използва за различни цели. Трите най-често срещани формата на електронни книги са EPUB, MOBI и AZW.

1. Как да четем MOBI файлове?

Този формат вече не се поддържа. Въпреки че сървърите вече са официално офлайн, повечето от основните читатели поддържат формата, благодарение на милионите книги, които все още съществуват.

2. Как да четете EPUB файлове?

EPUB е безплатен за използване и с отворен код. Независимият от издатеите формат е най-често използваният формат за електронни книги в света. EPUB файловете могат да се четат на почти всеки устройства и приложения. Освен това е възможно да преобразувате EPUB в MOBI или AZW.

 

3. Как да четем AZW файлове?

AZW е собственост на Amazon. Всички книги, закупени на Amazon, се доставят във формат AZW или AZW3.

 

Вижте 9 полезни трика за електронния четец Amazon Kindle