Имате стар компютър, който само събира прах и ви пречи? Освен че компютрите са вредни за околната среда, в тях се съхранява и доста лична информация като пароли, номера на сметки, лицензионни ключове или регистрационни номера за софтуерни програми, адреси и телефонни номера, данъчни декларации и други лични документи.

 

Всички тези данни могат да попаднат в неподходящи ръце, ако сме невнимателни и изхвърлим компютъра без преди това да сме изтрили данните си. За да нямаме подобни проблеми, от PC World ще ни дадат няколко съвета за това какво да направим преди да изхвърлим стария си компютър.

1. Запазете важните файлове

Може да архивирате файловете си или да ги прехвърлите на нов компютър. Разбира се, може да инвестирате във външен диск, но най-простият начин да направите това е да използвате облачна услуга за съхранение, като например Google Drive или Microsoft OneDrive. След архивирането на вашите файлове в облака, лесно можете да ги прехвърлите на новата си машина или да имате достъп до тях навсякъде, където имате връзка с интернет, дори и от вашия смартфон.

2. Деинсталирайте програмите си

Някои програми, като например Microsoft Office, може да съдържат лична информация като вашето име и адрес или други данни. Така че не забравяйте да деинсталирате всички програми, преди да изхвърлите компютъра.

3. Изтрийте историята на сърфирането си

Повечето браузъри съхраняват информация за това кои сайтове сте посещавали, както и вашите потребителски имена и пароли които ползвате за различните сайтове. За да няма друг достъп до тази информация изтрийте хронологията на браузъра.

4. Изтрийте информацията от хард диска

Изтриването на файловете по обикновения начин не ги премахва от хард диска на компютъра. Дори и ако името на файла не се появи в списъка на наличните файлове той все още може да бъде намерен от някой, който знае как да направи това. За компютри, най-сигурният начин да изтриете данните от хард диска на компютъра си е като използвате програма като Active@ KillDisk или Softpedia DP Wiper. Повече по темата ще научите от статията „Как да изтрием завинаги информация от хард диска си“.

 

Вижте четири полезни съвета за компютърната сигурност, които е добре да знаете