Като начало, трябва да се прави разлика между „Добавена реалност“ и „Виртуална реалност“. Всъщност добавената реалност може да се нарече виртуална, защото има такива елементи, но пък виртуалната реалност не може да бъде добавена, защото в нея няма елементи от истинския заобикалящ ни свят.

Най-общо казано – виртуалната реалност е напълно измислено, компютърно генерирано съдържание, което обикновено виждаме благодарение на шлемове за виртуална реалност, като Google Daydream View, Sony PlayStation VR, Samsung Gear VR, Oculus Rift и топ модела HTC Vive. Повече подробности за тях, можете да намерите в нашата детайлна статия „Най-добрите шлемове за виртуална реалност на пазара“.

 

 

При добавената реалност имате компютърно генерирано виртуално съдържание, което обаче виждате в реално време пред очите си, благодарение на камерата и дисплея на смартфона си.

Във видеото което сме приложили над тази статия можете да видите нагледен пример как изглежда добавената реалност. Благодарение на нея тази физическа картичка на метрото във Вашингтон, се превръща в голям реизмерен модел, който можете да разгледате в детайли.

Понякога можете да срещнете термина „Обогатена реалност“ (Augmented reality), той е и научно приет, но пък не е толкова масов и дори почти не се използва.

Добавената реалност стана попупулярна преди около пет години. Тогава много производители на смартфони започнаха да интегрират тази екстра в софтуера на камерите на устройствата си. Истинската причина за популяризирането на добавената реалност сред общата маса от хора обаче е една игра.

 

 

Това е Pokemon GO, в който хората чрез смартфоните си ловят виртуални чудати герои навсякъде около себе си. За да се активира добавената реалност, камерата се насочва към така нареченият маркер, който обикновено е черно-бял баркод. Той е и ключът към виртуалният свят, но за да отворите отключената врата, ще ви е нужен интернет, за да зареди съдържанието. Тоест в почти всички случаи добавената реалност е онлайн.

 

Още от Digital.bg: Как TikTok избира какво съдържание да ни препоръчва

 

Музика: Bensound.com