Технологията Bluetooth се използва във всякакъв вид устройства като средство за общуване помежду им – за свързване на смартфон към смарт часовник, музикален плейър към безжични слушалки и дори Интернет на нещата към смартфони.

 

Вижте какви ще са подобренията в технологията Bluetooth 5

 

Наскоро Bluetooth Special Interest Group (SIG) прие нов Bluetooth 5 формат, който ще въведе редица подобрения спрямо настоящия 4-ти. Тъй като спецификациите за Bluetooth 5 вече са ясни, производителите могат да прилагат технологията в своите устройства, които евентуално можем да чакаме в рамките на следващите oт 2 до 6 месеца, тоест с новата вълна смартфони за 2017 г.

Какво е Bluetooth 5?

Bluetooth 5 ще има четири пъти по-голям обхват от настоящия стандарт v4.2 и ще прехвърля данни с двойно по-бърза скорост, от 1Mbps до 2Mbps. Освен това ще има възможност да предава 8 пъти повече данни.

 

Но, има една уловка. Няма да бъдем в състояние да се възползваме от максималния обхват и максималната скорост по едно и също време. От SIG обясняват, че потребителите ще могат да избират, в зависимост от приложението което ползват. Например, ако става въпрос за актуализация на фърмуера ще имаме полза от максимална скорост, докато интелигентните домакински уреди ще се възползват от повишения обхват на технологията, така че да могат да разговарят помежду си.  

Как Bluetooth 5 ще промени Интернет на нещата?

Интернет на нещата е пазар, който до голяма степен ще се възползва от новия формат. Целта е Bluetooth 5 да стане предпочитан начин за комуникация между устройствата в бъдещите ни интелигентни домове. От SIG изтъкват, че искат едно устройство с Bluetooth 5 да има обсег в цялата къща, апартамент или сграда и да може да се използва дори и за промишлени цели.


Предвидени са изменения и в самата технология, които ще гаратнтират че ще се намали вероятността да има проблеми с връзката заради подобни честоти или други безжични технологии. Освен това е оптимизирана консумацията на енергия и е подобрена безопасността на Bluetooth. SIG очакват, че до 2021 г. почти една трета от всички устройства с интернет ще имат Bluetooth 5.

Кога ще бъдем в състояние да използваме Bluetooth 5?

Много скоро! Първите устройства с технологията Bluetooth 5 ще са достъпни в края на 2016г.. Производителите на устройства са готови да започнат да прилагат новия стандарт в своите продукти, така че се надяваме да видим първите устройства с Bluetooth 5 още на Mobile World Congress. Bluetooth 5 е обратно съвместим. Най-новата версия  ще работи с всяко Bluetooth устройство което работи с версия 4.0 - 4.2 и има опция за ниско потребление на енергия. За да се възползвате обаче напълно от най-новите предимства на Bluetooth 5 ще трябва да актуализирате устройствата си.

 

Вижте 5 твърдения за технологията Bluetooth, на които не трябва да вярвате