Teхнологиите ще променят радикално начина, по който се придвижваме в големите градове. Вече се провеждат експерименти с проекти като самоуправляващи таксита, ултрабързи влакове във вакуум, летящи автомобили и др. Gateway Project e интересен проект, който събира финансиране от частни и публични инвеститори, за да популяризира подобни идеи в един от най-натоварените градове в Европа: Лондон. Последната им инициатива е свързана с провеждането на тестове с миниатюрни ванове, които се задвижват автономно и събират погледи по улиците на английската столица.

 

 

Въпросните съоръжения са достатъчно компактни, за да се придвижват дори в най-натоварените условия и бързо да маневрират между останалите автомобили. Досегашните тестове показват, че гражданите са положително настроени към този дизайн и го харесват повече от традиционните коли, които се управляват самостоятелно, предаде TheVerge. В момента вановете на Greenwich Gateway превозват пътници на отсечка с дължина от 3-4 километра около поречието на река Темза и успешно са транспортирали над 5000 души. 

 

 

В проведена анкета с 1000 от тях се разбира, че 43% се чувстват комфортно да се придвижват по този начин, а едва 11% категорично не одобряват идеята. Останалите 46% харесват идеята, но са скептични относно бъдещата реализация заради съображения за сигурността и възможността машините да бъдат хакнати. Сегашният дизайн на превозните средства осигурява място за четири пътници, но техния брой може да се увеличи допълнително. Този проект е ярко доказателство за това как би изглеждал транспорта в следващите години. 

 

 

Вижте как да използвате функцията за следене на автобуси и метро в Google Maps