Android се развива доста през годините и вече е голяма и тежка мобилна операционна система. Това създава проблем за по-евтините смартфони, които се радват на голяма популярност. Затова Google създаде Android Oreo (Go Edition), който е олекотена версия на мобилната платформа, съобщава TheVerge.

 

Оригиналното име е доста дълго и сложно, като специализираните медии вече набързо прекръстиха платформата с далеч по-семплото и запомнящо се Android Go. Тази версия на операционната система не е за скъпи смартфони.

 

 

Тя е за моделите с цени около $100. Android Go е оптимизирана за работа с 1GB RAM или по-малко. Махнати са някои функции и модули, като освен това цялата система взима по-малко място на телефона. Вградените приложения също са преработени, за да взимат по-малко място и да използват по-малко данни.

 

Целта е Android да работи гладко и стабилно дори с по-малко налични хардуерни ресурси. Цялата платформа е малко над 3GB, което е с около 2GB по-малко спрямо нормалния Android.

 

 

Друга разлика е, че Android Go има отделни приложения като File Go и Datally, чрез които помага на потребителите да трият стари и непотребни файлове, както и да оптимизират максимално мобилния си трафик. Има и специална версия YouTube Go, която позволява на потребителите да стриймват с три различни режима на качество на видеото. За всеки от режимите, приложението показва колко мобилен трафик ще се изразходи. Всичко това са важни критерии за потребителите в развиващите се пазари, където евтините смартфони са популярни.

 

Google създава и специална секция в Play Store, в която ще са поместени приложения, които са оптимизирани за Android Go или не взимат много място и са подходящи за тази версия на платформата.

 

 

Android Go има и специални версии на Gmail и Google. Те целят да предоставят почти същото потребителско изживяване и функционалност като оригиналните версии, но с по-малко изразходван трафик. Освен това са съобразени с пазара, като Google Go поставя акцент над преводача и GIF анимациите, които са особено популярни в Индия.

 

Една от основните цели на Android Go е да накара хората да се откажат от т.нар. feature телефони, т.е. обикновените мобилни телефони и да преминат на смартфони, макар и евтини. Така Android ще може да продължава да увеличава пазарния си дял, както и популярността на услугите на Google. От своя страна това трябва да доведе и до по-големи приходи за компанията.

 

 

Разбира се, всичко това зависи и от производителите. Те ще трябва да харесат Android One и да направят достатъчно разнообразни модели евтини смартфони, които да се възползват максимално от платформата. Накрая зависи и от самите потребители дали ще харесат Android Go или ще предпочетат да заменят олекотените приложения с оригинални, което бързо ще обезсмисли платформата.

 

Всичко това е си проличи постепенно. За сега Android Go вече се предлага на шест смартфона: Nokia 1, Alcatel 1X, ZTE Tempo Go, Lava Z50, Micromax Bharat Go, General Mobile GM 8 Go.

 

Още от Digital: 5 достъпни смартфона, които заслужават внимание