Мобилната индустрия очаква мрежите от пето поколение – 5G да направят революция в мобилните технологии. Тъй като светът става все по-свързан, ние се нуждаем от мрежа, която ще подпомага развитието на технологиите за самоуправляващи се коли, виртуална реалност и Интернет на нещата (IoT).

 

Според някои предварителни тестове 5G мрежите имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), това е достатъчно, за да свалите 10 пълнометражни игрални филми само за секунда.

 

Какво можем да очакваме от следващото поколение безжични мобилни технологии? От mirror.co ще ни разкажат всичко, което трябва да знаем за 5G.

Какво е 5G?

Буквата "G" в 3G, 4G и 5G означава „generation“ (поколение). Така 5G ще бъде петото поколение безжична мрежа. Все още обаче не са установени стандартите за 5G. Очаква се това да стане през 2019 година от Международния съюз по телекомуникации, клон на Организацията на обединените нации. Стандартите ще определят кои безжични технологии може да се нарекат „5G“, както и какви характеристики трябва да притежават.

 

Като цяло обаче, 5G ще бъде в състояние да пренася повече данни, при по-високи скорости и също така ще може да преминава през препятствия, което увеличава обхвата.

Ще бъде ли 5G мрежата по-бърза от 4G?

Да, но точно колко по-бърза ще е ще зависи от това кой оператор използвате. Целта е 5G мрежите да осигуряват скорости от 20Gbps и 1 милисекунда латентност. Ако тези стойности бъдат достигнати, скоростта на сваляне ще бъде 40 пъти по-бърза от тази на 4G мрежите.

 

В ерата на 5G ще бъдем в състояние да изтегляме файлове, да играем онлайн игри и да плащаме за неща само за миг. Качването на файлове в облака ще бъде толкова бързо, колкото съхраняването  им на местно ниво.

 

Новата мрежа ще бъде особено важна, когато става въпрос за успеха на интелигентните ни домове и автомобили които се управляват сами.

Ще донесе ли някакви други ползи?

5G мрежата има за цел да осигури до един милион връзки на квадратен километър. Това ще бъде от съществено значение, когато става въпрос за създаване на „Интелигентни градове“, тъй като ще може да се свържат милиони малки, с ниска консумация на енергия устройства, от светофари до мобилни устройства.

 

Нашите домове също ще станат по-свързани. 5G мрежите ще бъдат в състояние да прехвърлят телевизионни предавания безпроблемно от едно устройство към друго. Намалената латентността в 5G мрежата ще гарантира, че самостоятелно управляващите се коли ще реагират мигновено на командите ни, като например да спрат.


Виртуалната реалност също ще стане по-достъпна. В момента, пропускателната способност на виртуалната реалност е почти 100 пъти по-висока, отколкото да играете на видео с висока резолюция.

Как работи 5G мрежата?

Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология и напреднала ICT инфраструктура, която използва набор от малки антени (като Wi-Fi рутери, вместо големите кули), които управляват всеки отделен поток от данни.

 

На свой ред това ще направи цялата мрежа по-здрава. Всеки потребител се обслужва от отделна антена, което елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства: всяка антена ще отговаря само за едно устройство. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Но някои компании вече са намерили решение и то е в така наречените „милиметрови вълни“.   

 

Следващото поколение високоскоростни мобилни данни, известни като 5G, бавно но сигурно си проправят път в живота ни. Но тъй като тази мрежа се разгръща в момента, има много погрешни схващания и объркване около тази нова технология.

 

Това не е изненадващо – 5G ще има влияние върху живота на много хора по целия свят и поради това още много въпроси ще възникват у хората. Тъй като внедряването на 5G ще продължи и през 2020 година, предвижда се до 2023 година да има 1 милиард клиенти на 5G. Тези 5G мрежи не само ще свързват потребителите към свръхбърза мобилна мрежа, но и много други индустрии ще се възползват от по-бързата свързаност на 5G, като самоуправляващи се автомобили, дронове, интернет на нещата и т.н.

 

За да стане по-лесно приемането на технологията, от CNet са решили да развенчаят няколко мита за 5G.

 

Безопасен ли е 5G?

Едно от най-големите притеснения на хората е, че радиочестотата на 5G мрежата ще бъде опасна за тях, ще ги изложи на радиация и ще ги разболее от рак. Страховете не са напълно неоснователни – доклад от Световната здравна организация от 2011 година предложи излъчването на мобилни телефони да бъде посочено като „вероятно канцерогенно за хората“.

 

През 2016 година бе проведено проучване, финансирано от правителството на САЩ, което показа връзка между радиочестотното излъчване и раковите заболявания при плъхове. А популярните телефони като iPhone и тези от серията Galaxy може да надхвърлят допустимото ниво на радиочестотно излъчване.

 

Но връзката между рака и телефоните е доста завишена. Много други неща, с които се сблъскваме всеки ден, се считат до известна степен за канцерогенни, включително дизеловото гориво, алое вера и опакованата храна. Освен това, при споменатото по-горе проучване от 2016 година плъховете са били изложени на нива на радиация, които надвишават нивата на радиация, на които хората биха попаднали от мобилните си телефони.

 

Все още е твърде рано да сме 100% убедени в някое от двете твърдения и не бива да се подаваме на страховете си.

 

Ще замести ли 5G, 4G? Ще ми трябва ли нов телефон?

5G не замества изцяло 4G. По-скоро се надгражда върху съществуващите 4G мрежи. Всички основни доставчици по света все още са далеч от цялостно  5G покритие. Дори ако 5G е наличен във вашия район, телефонът ви все още не е остарял. Все още ще работи перфектно на 4G. Въпреки че ще ви трябва 5G телефон за достъп до 5G мрежа, това не означава, че имате нужда от такъв, за да извлечете някои от предимствата на новата технология. В действителност, докато мрежата от следващо поколение не се разгърне изцяло, 4G може да ви предложи по-добро изживяване в някои моменти.

 

Според доклад на GSMA Intelligence, 15% от глобалните мобилни връзки ще бъдат на 5G до 2025 година. До същата година използването на 4G LTE ще бъде около 59% – увеличение от 43% спрямо 2018 година. Накратко, 5G няма да замени LTE по начина, по който 4G замени 3G, когато стартира.

 

Като се има предвид това, тези с 4G телефони може да забележат увеличение на скоростта, докато 5G мрежите се разгръщат. Това се дължи на две причини: динамично споделяне на спектъра и агрегиране на доставчиците. Така например в САЩ, през 2020 година технологията DSS ще позволява на доставчиците да използват една и съща честотна лента за 4G и 5G. Докато хората преминават към 5G, „лентите“ за 4G ще бъдат отворени за интелигентни домашни устройства и потребители, които все още не са на 5G. Тъй като все повече хора напускат 4G, капацитетът му се увеличава и това ще увеличава скоростта.

 

Агрегирането на доставчиците позволя на компаниите да комбинират 4G сигнали с други 4G сигнали, което ще доведе до огромно повишаване на производителността и капацитета, смятат експертите. И тъй като 5G надгражда 4G технологията, ще има и по-ниски периоди на закъснение (времето между времето, когато телефонът ви потърси мрежата и времето, когато тя реагира), докато операторите развиват своите 5G мрежи.

 

Ще станат ли услугите по-скъпи с навлизането на 5G?

Най-вероятно да. Поне засега практиката го доказва. Като цяло 5G плановете ще струват повече, но не очаквайте доставчиците да са напълно ясни и прозрачни за това. Ценовите модели се променят с течение на времето, това е факт.

 

Ще мога ли да стриймвам видео с високо качество по всяко време?

Не е задължително, тъй като това зависи от вашия доставчик на услуги за стрийминг на видео и вашия план.

 

Наистина ли 5G дава много повече?

По време на  MWC 2019 през месец февруари, станахме свидетели на първата операция на живо, при която лекарите се възползваха от възможностите на 5G. Лекарят, който извършваше операцията се консултираше с хирург, който беше на съвсем друго място. Той успя да предаде инструкции и операцията премина успешно. Въпреки че цели операции, разчитащи на 5G, няма да бъдат възможни веднага, няма никакво съмнение, че 5G ще направи революция в медицината.

 

5G може да се използва в медицината и по други начини. Стриймингът с висока разделителна способност и усъвършенстваните изображения на пациентите могат „да вкарат“ здравните експерти във всеки дом.

 

Що се отнася до автономните автомобили, велики резултати вероятно няма да видим още много години, ако изобщо има такива. Но 5G се разглежда като „улеснител“ и „ускорител“ за самоуправляващите се автомобили, когато става въпрос за комуникация, закъснение и честотна лента.

 

Вижте кои държави имат най-бързите 3G и 4G мрежи