От началото на 2020 година, а по всяка вероятност доста дълго време напред, основана тема в ежедневието ни е пандемията с COVID-19. До този момент човечеството като че ли не обръщаше толкова голямо внимание на вирусните инфекции и на проблемите, които водят със себе си.

След появата на Коронавирус обаче, повечето хора започнаха да се пазят повече, повишиха значително личната си хигиена и подхождат къде къде по-отговорно към проблема с микробите.

 

 

Едно от технологичните нововъведения, които днес човечеството използва в борбата си с микробите е така наречената „видима синя светлина“. Тя има за цел да ограничи употребата на антибиотици, към които тялото на човека става резистентно с времето и се появяват „супербъгове“ в тялото, които не се влияят от въпросните антибиотици, които сме свикнали да използваме като панацея.   

В основата на технологията на видимата синя светлина стоят най-общо казано гермицидните ефекти на теснолентовата видима светлина. Те потискат широк спектър от бактерии, плесени, гъбички и дрожди. По този начин антимикробната светлина индуцира производството на увреждащи реактивни кислородни видове при вредни микроорганизми или иначе казано при микробите, които ни заобикалят, без да ги виждаме.

 

 

За да се неутрализира се използва специалната теснолентова 405nm видима светлина, която свети в лилаво-син цвят. За да добиете по-ясна представа от тази сложна материя – инфрачервеният сектор, който логично свети в червено е около 700nm.   

Много хора подценяват ефективността ѝ, но антимикробната дезинфекция чрез видимата светлина е доказала качествата си в редица световни изследвания. За разлика от химическото почистване на микроби от повърхностите от нас, UV светлината не вреди на растителните и животинските клетки, до които се докосва.  Технологията ефективно неутрализира различни бактерии, гъбички, дрожди и спори.

 

 

Към настоящият момент технологията на „видима синя светлина“ е подходяща за компании които се занимават с производство на храна, кухни на ресторанти, учебни зали, фитнеси, градски транспорт и други.

 

Още от Digital.bg: Защо шефът на Samsung Group може да бъде арестуван