Вашият компютър с Windows 10 не стартира? Причините могат да са много различни, а съответно и решенията. MakeUseOf ни предлага няколко трика и съвети, които може да са от полза за решаването на някои от често срещаните проблеми.

 

Пробвайте през Windows Safe mode

Това е режим, който стартира Windows в олекотена форма. Много от функциите и процесите са изключени, като Windows разчита само на най-важните системни възможности. Идеята е именно потребителят да може да деинсталира дефектно приложение или да инсталира важен системен драйвер. Има два начина за пускане на Safe Mode.

 

През Windows Recovery

Windows Recovery се активира автоматично, ако три пъти поред платформата не може да се стартира нормално. Може да го предизвикате като рестартирате компютъра три пъти докато Windows се зарежда.

Ще се появи меню Windows Recovery. Изберете Choose an option > Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings > Safe mode.

 

С помощта на Windows 10 Recovery Drive

За целта трябва предварително да сте заделили USB флаш памет, която да е подготвена за тази цел. Нужно е да имате USB с поне 512МВ памет за най-базовите функции и 16GB за цялостен бекъп на платформата. Може да си направите такова устройство от Control Panel > Create a recovery drive и като следвате инструкциите.

При нужда да се използва, просто свързвате устройството преди да включите компютъра и той трябва автоматично да го види и предложи да го стартира. Ако не го прави, трябва да се активира тази опция през UEFI или BIOS-а на компютъра.

 

Проверете батерията

Ако използвате лаптоп, батерията може да се увреди и да не позволява стартирането на устройството. Тук вариантите са да се пробва с различни кабели и зарядни, както и да се смени батерията, ако това е възможно. Може да се наложи и помощта на сервиз.

 

Изключете всички USB устройства

Причината може да е в дефектен хардуер, който да спира стартирането. Разкачете цялата периферия и стартирайте компютъра.

 

Изключете Fast Boot

Това е опция в BIOS или UEFI, която позволява по-бързо стартиране на Windows 10. Понякога обаче може да доведе до дефект. Затова я изключете и рестартирайте компютъра.

 

Проверете настройките на BIOS/UEFI

В зависимост от производителя, в това меню се влиза чрез натискане на F2 или Delete на клавиатурата в първите секунди от пускането на компютъра. Може да видите множество опции, които да пробвате от менюто Boot. Например да изключите Secure Boot, да активирате Windows UEFI mode и др.

 

Сканирайте за вируси

За целта е нужен предварително подготвен диск или USB памет, като Kaspersky например предлага безплатно нужния софтуер. Нужно е устройство с UEFI система, за да сработи, защото тогава софтуерът ще може да се активира преди зареждането на Windows и да провери дали някой вирус не е повредил системата.

 

Използвайте System Restore

Ако имате диск или USB памет за възстановяване на Windows, от предложените по-горе, може да използвате менюто Advanced Options > System Restore или System Repair. Те ще възстановят системата до предишна точка с минимални или никакви загуби на данни. Този метод не винаги ще сработи за сериозни повреди, но може да помогне за по-дребни дефекти.

 

 

Използвайте допълнителен софтуер

Например Boot Repair Disk – това е софтуер, който може да се използва за тестове и поправяне на проблеми с Windows. Той не дава гаранции, че ще поправи всичко, но може да открие неподозирани проблеми, които да са причината за невъзможността на Windows да стартира.

 

Преинсталация

Ако нищо не помага, а хардуерът е наред, то тогава Windows може да е за преинсталация. Windows 10 има Reset опция, която форматира данните и връща всичко до фабрични настройки.

 

Още от Digital: Как да настроим Windows 10 да инсталира ъпдейтите за по-късно