Google Play Services е един от най-важните системни процеси в Android. На него се осланят много от функциите и възможностите на Android, включително и системи за сигурност и ъпдейти. Като цяло Play Services работи доста добре, но понякога може да прояви проблеми. NextPIT ни дава съвети какво да правим при подобни ситуации.

 

Любопитно: Кои приложения изразходват най-бързо батерията на смартфоните

 

Как да разберем, че Google Play Services „източва“ батерията

Много приложения разчитат на Google Play Services и той е техният „ключ“ към услугите на интернет гиганта. Чрез него приложенията могат да използват логин с Google профил, локация, карти, мейл и др. Затова е възможно някое приложение понякога да „прекалява“ или да блокира.

Разбира се, колкото по-стар е телефонът, толкова повече батерията губи свойства. За стари устройства е нормално батерията да не издържа много. Но при нови или сравнително нови устройства, т.е. на по-малко от две години, ако батерията рязко и често пада, причината може да е приложение.

 

 

Най-лесният начин да се установи кое е то е през статистиката на телефона. Може да се провери в настройките на телефона в секция Battery > Battery usage. Там има списък с приложенията и какъв дял от заряда на батерията са използвали. Нормално е дисплеят да е на челните позиции, както и някое приложение, което сте използвали много. Ако обаче Google Play Services е използвал повече батерия от дисплея или системния процес на Android, то тогава има проблем.

 

Как да го поправим? Има няколко семпли стъпки:

 

Актуален ли е Google Play Services?

Понякога може да става дума за дефектен или неизвършен ъпдейт. Тогава системният процес може да блокира и да използва повече енергия. Затова е хубаво да се провери дали всичко е достатъчно актуално. Google Play Services се ъпдейтва през Google Play.

 

Любпоитно: Нова технология може да зареди батерията на смартфон за пет минути

 

Използвате ли много профили?

Ако използвате Android телефона си с няколко профила и на тях получавате различни имейли, приложения, нотификации, използвате местоположение и т.н., всичко това вкупом много ще натовари Google Play Services. Тогава използването на много системни ресурси и батерия, е нормално.

 

 

 

Има ли друго приложение, което използва Google Play Services?

Това е по-трудно за откриване. Може да се наложи да се използва методът проба-грешка и да се изтрие едно от най-скоро инсталираните приложения и ако проблемът се реши – причината е било то. Ако не се реши, може да се деинсталира следващо и т.н.

 

Има ли грешки при синхронизация?

Google Play Services има роля и за синхронизиране на данните с Google профила. Ако поради някаква причина, те не могат да се синхронизират, Play Services ще прави постоянни опити, което ще изразходва батерия. Решението е временно спиране на автоматичното синхронизиране или форсирането му след като се осигури адекватна интернет връзка.

 

Използвате ли твърде много приложения за пестене на енергия?

Приложенията, които твърдят, че пестят енергия, като спират другите приложения, всъщност могат да постигнат обратен ефект. Една от причините е, че спрените приложения ще правят опити за постоянно активиране отново и отново, което ще кара телефона да работи по-усърдно.

 

Използвате ли антивирусен софтуер?

Те са препоръчителни за по-добро ниво на сигурност, но повечето от тях използват доста енергия. Обикновено популярните имена са по-добре разработени и оптимизирани.

 

Променете настройките

Може Google Play Services да не е основна причина за високия разход на енергия. Намаляването на яркостта на дисплея, използването на по-малко приложения по едно и също време и превключването на телефон с OLED дисплей в тъмен режим, може да удължи живота на батерията.