Според доклад на The Information, Huawei има планове да продава своя телефон P40 Pro в целия свят, като устройството се очква в началото на 2020 година. Това е интересна новина, като се има предвид, че флагманът на компанията за 2019 година – Huawei Mate 30 Pro – все още не се продава в целия свят, въпреки че беше представен преди месеци.

 

Mate 30 Pro и Huawei Mate 30 са едни от най-добрите телефони на годината. И двата смартофна обаче нямат приложенията на Google поради забрана на правителството на САЩ, според която американски фирми не могат да работят с китайската компания. Това е причината да не можете да купите Mate 30 или Mate 30 Pro в момента, на което и да е друго място по света, освен в Китай, напомнят от Android Authority.

 

Huawei не може да работи, с която и да е базирана в САЩ компания, включително и с Google. Поради това Huawei вече не може да вгражда Google Mobile Services (GMS) на новите си смартфони. Тъй като GMS е продукт на Google, който трябва да работи на всеки Android смартфон, за да има достъп до услугите на Google, включително Gmail, Google Maps, YouTube и други, всяко Android устройство без GMS ще бъде силно ограничено в своите възможности. Така че, дори и да намерите начин да си купите споменатите Huawei  устройства, няма да можете да използвате приложенията на Google.

 

В този смисъл, постижението на Mate 30 Pro да бъде претендент за най-добрия Android смартфон на 2019 година без дори да се продава в целия свят – и без да се възползва максимално от възможностите на системата – е повече от забележително.

 

При това положение, предстоящите продажби на смартфона Huawei P40 Pro в началото на тази година ще бъдат интересни от гледна точка на това какви са плановете на Huawei.

 

Ето няколко теории за това как Huawei биха продавали новия си флагман:

 

Теория 1: Предоставяне на временен лиценз за GMS сертификати на новите устройства на Huawei

 

 

Правителството на САЩ многократно заявява, че работи върху система, която да предоставя временни лицензи на определени американски фирми, така че те да могат да работят съвместно с Huawei. Много е вероятно тази система да заработи тази година. Ако това стане, има голяма вероятност Google да получат лиценз за издаване на GMS сертификати на новите устройства на Huawei, сред които е и Huawei P40 Pro.

 

В тази връзка, от Huawei заявиха, че ако правителството на САЩ разреши на Google да работи с тях, ще са им нужни само 24 часа, за да предоставят услугите им за всичките си устройства.

 

За пълно отпадане на забраната през 2020 година е все още твърдо рано да се говори, но според анализаторите това е малко вероятно да се случи, като се има предвид, че правителството на САЩ издаде съвсем наскоро поредното 90-дневно удължаване на времето за влизане в сила на пълната забрана за Huawei.

 

Едно е сигурно – от Huawei едва ли ще се оставят в зависмост от това какво ще предприеме САЩ след април.

 

Теория 2: Huawei може да се възползва от вратичка в рамките на забраната

 

 

Миналата година стартира Huawei Honor 9X, което беше доста след влизането в сила на забраната на Huawei. Това означава, че устройството не използва приложенията на Google. Факт е обаче, че това не е така.

 

Причината е, че Honor 9X изобщо не е нов смартфон. Отвън изглежда като нов и се популяризира като нов, но във вътрешността си е Honor P Smart Z – смартфон, пуснат малко преди началото на забраната на Huawei. А когато Google издава GMS лиценз за даден телефон, той прикрепя този специфичен лиценз към номера на оператора и регионалния модел на устройството. Естетичният вид на устройството и дори неговите характеристики нямат значение, стига интегралните аспекти на лиценза за GMS да съвпадат.

 

Следователно, Huawei може да приложи лиценза, който е получил за Honor P Smart Z към Honor 9X, а това означава, че подобна стратегия е подходяща и за Huawei P40 Pro. Разбира се, подобен подход няма да може да пордължава дългосрочно за новите модели на компанията, но е сигурно, че той е валиден начин да се заобиколи забраната за смартфонът P40 Pro.

 

Теория 3: Huawei не възнамерява да разчита изцяло на Google

 

 

Huawei вече има решение на проблема свързан с GMS и то е разработване на собствена екосистема – Huawei Mobile Services (HMS). Тук обаче е важно да отбележим, че HMS няма достъп до нищо, свързано с GMS, въпреки че и GMS на Google и HMS на Huawei по принцип правят едно и също нещо. Следователно, HMS няма да реши проблема с липсата на достъп до Gmail, Google Drive, Google Photos и т.н. С какво тогава собствената мобилна екосистема би помогнала на Huawei за пазарно разпространение на продукти?

 

HMS може да има достъп до други приложения, разработени от или в партньорство с Huawei, които правят същото, като тези, свързани с GMS. На миналогодишната конференция за разработчици на Huawei, компанията говори много за това как иска да убеди разработчиците да работят повече с HMS и Harmony OS – новата Android операционна система. Теоретично Huawei би могъл да се придвижи напред без Google, предлагайки много от същите функции и услуги, които потребителите на Android очакват, с единствената разлика, че те няма да са на Google.

 

За да заработи подобна идея обаче се налага за Huawei да заработят хиляди програмисти, които да променят своите приложения, така че те да работят и с HMS. Така че, дори и планът да успее – което никак не е сигурно – остава да се види дали потребителите ще искат да „излязат" от кръга на Google и да влязат в друг. Въпреки лошата репутация на Google в момента във връзка със сигурността, малцина биха спорили, че Google е по-малкото зло от Huawei що се отнася до поверителността на личните данни.

 

Така че, яснота за това какво можем да очакваме във връзка с предстоящите продажби на Huawei P40 Pro все още няма. Едно обаче е сигурно – 2020 ще бъде много интересна година за Huawei.

 

Вижте какво трябва да знаем за потребителския интерфейс Huawei EMUI 10