През последните няколко години станахме свидетели на появата на няколко модела смартфони с двойни задни камери. А през 2016 година тази технология се възроди след като редица Android базирани флагмани имат по две задни камери.

 

LG G5 ще бъде запомнен като телефон с две задни камери. Една 8-мегапикселова камера с 78-градусов обектив и 16-мегапикселов модул с 135-градусов широкоъгълен обектив. Huawei P9 има два 12-мегапикселови модули за цветни и черно-бели снимки. Дори се говори, че и Apple ще последва тенденцията като с iPhone 7.

 

Ако смартфони с двойни задни камери са следващият хит при мобилните устройства, добре е да разберем малко повече за тази технология, смятат от Android Authority.

Всички форми и размери

Интересното за двойните сензори за изображения  е, че те могат да се предлагат в разнообразие от различни спецификации. Някои от тях предлагат два висококачествени сензори обединени с различни обективи за заснемане на широко обхватни изображения  или дават възможност за по-големи отвори. Превключването между двете различни камери може да предостави на потребителите допълнителни възможности за снимане или лещи и сензори по-подходящи за заснемане на изображения в условия на ниска осветеност.

 

Комбинирането на данни от малко по-различни настройки на фотоапарата може да помогне за намаляване на шума и подобряване на контраста в снимките. Другият популярен дизайн е използването на вторичен и обикновено с по-ниска резолюция сензор за осигуряване на различни видове данни, които могат да бъдат включени в алгоритъма за обработка на изображенията.

 

Специализираните монохромни или цветни сензори могат да бъдат използвани за подобряване на контраста, динамичния обхват или цветната палитра на картината чрез предоставяне на допълнителна информация за дадена сцена.

 

Алтернативно, по-ниската разделителна способност на вторичния сензор може да се фокусира  върху различни точки и да предоставя основни данни в дълбочина, които отварят вратата към по-сложни 3D изображения. Реално, двойните сензори ще отворят вратата за много нови и ефективни софтуерни решения.

Префокусиране на изображението

Наличието на два сензора дава възможност за префокусиране на снимките след направата им, подобно на Lytro. Този тип технология не се ограничава само до настройките на двойната камера, тъй като има софтуерни решения за камерата като например приложението Google Camera, което може да имитира резултатите. Въпреки това, камерите с различни отвори могат да доведат до резултати, които са много по-близо до тези на DSLR фотоапаратите

3D заснемане и дълбочинно картографиране

Следващата стъпка отвъд префокусирането е да се използва тази информация, за да се изчисли и съхрани дълбочината информация. Тя може да се използва за пресъздаване на 3D модели на даден обект, стая, или дори един пейзаж. Този тип технология и данни биха могли дори да дадат възможност за много напреднали начини за редактиране на снимките, в които могат да се добавят или отстраняват обекти от дадена сцена.

 

Разбира се, 3D моделите и допълнителната дълбочинна информация изискват повече място за съхранение, така че снимките от този тип ще започнат да заемат много повече място, отколкото обичайните JPEG снимки.

Грандиозно цифрово увеличение

 

Една от най-интересните характеристики, изтъквани от някои специалисти за тези мулти-сензори е способността да се подобри качеството на мащабирането на изображението и да се произвеждат по-подробни снимки. Точните подробности за това как работи това са строго пазена тайна, но много е вероятно ‘умните‘ алгоритми за откриване на шума да са в състояние да компенсират общия шум, който се появява в две или повече изображения.

 

Единственото нещо, което не се знае е колко време действително е необходимо, за да уловят и да се обработят тези образи.

 

Вижте защо смартфони с двойни задни камери ще са бъдещето на мобилната фотография