Рансъмуера е една от най-новите тенденции в сферата на компютърни вируси и през последната година станахме свидетели на множество подобни заплахи, които изложиха на риск дори системите на най-големите компании. Най-неприятното при този тип вируси е, че блокират достъпа до информацията, която съхранявате в компютъра, докато не платите искания откуп. Eксперти по сигурността предупредиха, че хакерите са промени фокуса си и вече не изискват от потребителите да извършват определено плащане, за да не публикуват паролите и личната им информация в интернет.

 

Вместо това започват да използват процесорната мощ на инфектираните компютри, за да генерират криптовалута във фонов режим. Хакерите са проектирали уеб сайт, който копира структурата на "Have I Been Pwned" атаката и подканва потребителите да въведат имейл, за да проверят дали паролата им е била компрометирана, предаде DigitalTrends. Aко профила ви е хакнат ще трябва да платите "дарение" с виртуална валута в размер на $10. Докато не преведете сумата компютъра ви ще бъде заложник и неговите системни ресурси ще се използват за копаене на биткойн, етерум и др.

 

 

Данните разкриват, че в момента базата данни на хакерите съдържа над 1.4 млрд. пароли на потребителски профили. Много хора биха предпочели да сменят паролата си пред това да плащат каквато и да е сума, за да гарантират сигурността си. Именно заради това те са заплашени процесорната мощ на компютрите им да се използва за генериране на криптовалута, която ще се съхранява в дигиталните портфейли на хакерите. В заключение ще отбележим, че анализаторите предупреждават, че този похват може да стане още по-популярен в месеците до края на годината. 

 

Още от Digital: 12 програми, които ще ви помогнат да се предпазите от рансъмуер вируси