Пазарните наблюдатели смятат, че следващите няколко години ще променят значително мобилната индустрия. Това ще се дължи предимно на навлизането на смартфони с гъвкави дисплеи, както и тези с поддръжка за 5G мрежи. Все пак ще е необходимо време преди тези технологии да се утвърдят и да станат достъпни за всички. Докато това се случи може да настъпи известен период на стагнация за водещите производители на смартфони, съобщава нов доклад нa IDC.

 

Тук е момента да споменем, че през календарната година ни очаква спад в продажбите на смартфони от порядъка на 3%. Премиерата на много нови модели и гореспоменатите технологии постепенно ще активизира потребителите. IDC прогнозират минимално увеличение в продажбите на този тип устройства в световен мащаб през 2019г. Samsung ще запазят лидерската си позиция, но ще изпитват все по-сериозна конкуренция на китайските брандове, но най-вече на Huawei.

 

 

Основното заключение в доклада на IDC e, че в следващите четири години пазара на смартфони ще отчита максимум едноцифрен растеж. Водеща роля ще имат атрактивните пазари в САЩ и Китай, които ще допринесат за ръста на цялата индустрия. Забелязват се и тенденции за увеличение на средната цена на устройства с Andrоid, но няма да е толкова високо, че да се усети осезаем от потребителите. Прогнозираният ръст е от 9.6% и ще достигне до $258 през 2022г.

 

Още от Digital: Заслужава ли си да инвестираме в смартфон от висок клас през 2018г.