Android вече е една от най-големите платформи в световен мащаб, но най-силните времена за Android все още предстоят.

 

Новината за новата Android N (версия 7.0) на платформата със сигурност е зарадвала почитателите на мобилните продукти на Google. А ако това е начинът да привличат нови фенове – като дават всичко от себе си, за да подобрят операционната си система – то тогава Google няма да спрат да ни изненадват.

 

В такъв случай, сигурно всички, които харесват Android ще искат да научат повече за Android N. Ако и вие сте сред тях, вижте информацията на Pocket-lint за това какво може да очакваме от Android 7.0.

Android N: Дата на излизане

Очаква се Android N да бъде представен на Google I / O. Това е конференията на Google за програмисти, която ще се проведе на 18 май 2016 година. Най-новата версия на платформата, Android N, обаче ще е достъпна за потребителите по-късно през годината, през месец октомври най-вероятно. Първите устройства, които по традиция първи получават ъпдейта са Nexus, така че ако имате друго устройство, ще ви се наложи да изчакате до 2017 година, за да се възползвате от възможностите на Android N.

Android N: Наименование

Google имат традиция в избора на име за различните версии на своята платформа Android. От години компанията избира имена на сладки лакомства за версиите на операционната система. Питате се какво ще бъде името на Android 7.0? Буквата ‘N‘ в кодовото название може да означава както Nutella, така и Nougat. Кой сладкиш ще изберат Google е трудно да се отгатне, но има вероятност да се проведе онлайн анкета сред феновете, за да се чуе и тяхното желание. 

Android N: С или без приложението „чекмедже“

Много от слуховете, които циркулират в мрежата са свързани с познатото ни „чекмедже“, в което се намират всички инсталирани приложения в телефона.  За потребителите на Android това е ключова разлика между Android и iOS, но много по-вероятно е Android да започне да прилича повече на iOS, отколкото е било досега. Например, азиатски производители като Huawei и Xiaomi вече използват началния екран вместо познатото чекмедже за приложенията (EMUI на Huawei няма чекмедже с приложения от 2012 година). Разбира се, дори и Google да премахне чекмеджето с приложения, потребителите пак ще могат да използват лаунчери на трети страни ако държат на усещането от познатия стар интерфейс.

Android N: Нотификации

Google имат идея да променят изцяло визията и начина, по който работят нотификациите в операционната система. Очаква се в бъдеще тези уведомления да показват много повече информация отсега и да са с по-големи размери и да заемат много повече място на дисплея на смартфона или таблета. Всяка една нотификация вече ще показва данни като името на приложението, от което идва например. Тази информация ще излиза в горната част на нотификацията след като задържите пръст върху нея.

Android N: Quick settings

Бързите настройки (Quick settings) са една от най-приятните и най-полезни функции на Android, тъй като дава бърз и лесен достъп до най-често използваните настройки. В Marshmallow, Quick settings могат да бъдат открити в горния панел, достъпни с удар на два пръстта върху дисплея или с приплъзване надолу. Много производители – най-вече Samsung предлагат достъп само с един удар по дисплея и се оказва, че Google може да направи същото в Android N.

Android N: Индикатор за нивото на батерията

Един от най-лесно решимите, но много досадни пропуски в заводската версия на Android е липсата на показател на живота на батерията. В Marshmallow, Google включиха опция за включване на индикатор за нивото на батерията в System Tuner UI. Това обаче е скритата част от менюто, предназначена за разработчици, така че очакваната тенденция сега е да видим показателят за живота на батерията да е видим на началния екран (или друго удобно за намиране място).

Android N: Поддръжка на много прозорци

Очаква се Google да добавят поддръжка за работа с два и повече прозореца, което означава опция за работа с две отворени едно до друго приложения. Google вече реализира експериментална поддръжка на много прозорци в Android 6.0 Marshmallow, която потребителят може да активира, ако има достъп до файла за конфигуриране на операционната система.

 

Вижте как да извлечем повече от смартфон или таблет с Android