През последните години основен фокус на параза на процесори и чипове са мобилните устройства. Хардуерът за компютри остана на заден план, но въпреки това все още има доста какво да предложи. А през 2019г. и трите големи имена в сектора – AMD, Intel и NVIDIA подготвят доста новости, отбелязва TechRadar.

 

AMD 2019

AMD все още се смята за догонващата компания в състезанието с Intel, макар че продава около два пъти повече процесори от конкурента си. Освен това започва да настига и Nvidia при видеокартите. През новата година компанията има доста нови предложения. Сред тях е третото поколение Ryzen. Очаква се да има 16-ядрени чипове с честота 4.7GHz, като някои от тези можели може да са произведени по 7nm технология.

 

Любопитно: AMD ще изострят конкуренцията върху Intel в пазара на лаптопи през 2019г.

 

Очаква се и третото поколение на Threadripper. Това ще се случи през лятото, като ще използва архитектурата Castle Peak. Вероятно ще е базирано на същата Zen 2 платформа като Ryzen. Друга новост ще е AMD Vega 7nm. Новото поколение графични карти ще има високи цели през годината. Същото може да се каже и за AMD Navi. Очаква се новата карта RX 3080, която да е директен конкурент на GeForce RXT 2070, но с доста по-ниска цена.

 

Intel 2019

Intel вече представи по-голямата част от плановете си за тази година. Сред тях е Project Athena с ново поколение лаптопи, които ще се стремят да отговарят на най-модерните изисквания, да предлагат сериозна производителност, издръжлива батерия и актуални технологии, включително изкуствен интелект. Компанията показа и прототип на Cannonlake. Това ще е комбинация от един стандартен процесори и 4 Atom ядра в един чип.  Всичко ще е изградено чрез новата платформа за 3D чипове Foveros. Платката ще може да се използва както в таблети и мобилни устройства, така и в лаптопи.

 

Любопитно: Intel представи технологиите за следващата ера на компютрите

 

Intel Показа и 9-тото поколение на процесорите от серията Core, както и нови планове за Xeon Scalable. Процесорите Core ще са в много голяма гама с най-различни възможности за всеки потребител и тръгват още тази година. През годината се очаква Intel да обърне още малко внимание и на видеокартите. Компанията иска да се завърне в този сегмент със свои самостоятелни карти, които да конкурират Nvidia и AMD.

 

NVIDIA 2019

Nvidia вече представи мобилна версия на RTX картите си. Те ще се предлагат за лаптопи и ще осигуряват висок клас производителност. Освен това може да очакваме още по-голям фокус върху Turing и за десктоп устройства, както и увеличаване на възможностите на Volta за професионалисти. Годината със сигурност ще е атрактивна и трите компании ще ни предложат и още новости, с които да се борят за пазар.

 

Още от Digital: NVIDIA GeForce RTX 2060 ще се продава за $349 от 15 януари