Всички ние мечтаем за това нашите телефони да са малко по-бързи. Независимо дали имате устройството си от три години или се наслаждавате на добър модел смартфон, има какво да направите, за да заработи той по-бързо.

 

От Make Use Of ще ни разкрият какво да направим, за да заработи Android смартфона ни по-бързо.

Какво работи

Приложенията и настройките по подразбиране в Android не винаги са най-добрите, ако скоростта е вашият приоритет. Ето какви промени може да направите, за да ускорите устройството си:

1. Почистване на началния екран

Ако телефонът ви има по-бавен процесор или малко RAM, почистването на началния ви екран може да подобри скоростта на работа на вашето устройство. Живите тапети и уиджити използват ресурси, а уиджитите дори може да продължат да се актуализират във фонов режим.

2. Използвайте различен лаунчер

Лаунчерът който е по подразбиране на устройството ви е проектиран, така че да ви показва най-добрите характеристики на устройството ви. В резултат на това той не винаги е най-бързият или най-ефективен. В Play Store ще откриете голям брой лаунчери на трети лица, много от които са оптимизирани за скорост.

3. Сменете браузъра

Уеб браузърът по подразбиране на Android е Chrome, който за съжаление използва доста ресурси. Има няколко неща, които можете да направите, за да го подобрите, но по-добро решение е да се премине към изцяло нов браузър.

 

Според някои тестове, Puffin е най-бързият Android браузър и е подходящ за тези които  предпочитат нещо подобно на Chrome, след това се нарежда браузъра Opera.

4. Деинсталирайте лошите приложения

Лошите приложения често са виновни за забавянето работата на телефоните ни. Не винаги обаче е ясно кои приложения са най-големите виновници. Знае се обаче, че Snapchat значително забавя  Android, докато деинсталирането на официалното приложение Facebook може да направи телефона ви с 15% по-бърз. Опитайте да преминаване към трета страна Facebook приложение. А ако сте потребител на Snapchat, използвайте официалното приложение.

5. Изтрийте антивирусния софтуер

Антивирусният софтуер предлага спокойствие на Android потребителите, но той е ненужен и освен това забавя вашия телефон. За да гарантирате сигурността си, достатъчно е само да инсталирате приложения от официални източници като Play Store или Amazon Appstore.

6. Спрете автоматичното синхронизиране на приложенията

Много приложения се синхронизират автоматично с отдалечен сървър. По подразбиране, това се случва на всеки 15 минути. Ако имате твърде много от тези приложения, инсталирани на телефона си, скоро ще затрудните работата му.

 

Проверете графиците за синхронизиране на приложенията си и изберете по-дълъг период или просто изключете синхронизирането и ги актуализирайте ръчно.

7. Рестартирайте редовно

Не е нужно да го правите всеки ден, а само от време на време или когато усетите че телефонът ви започва да работи по-бавно от нормалното. Ако опитате всички тези съвети и нищо не работи, възстановяването на фабричните настройки може да вашето решение на проблема. Само не забравяйте да архивирате вашите данни преди да започнете с възстановяването на фабричните настройки.

Какво не работи

Има няколко общоприети техники за ускоряване работата на смартфоните, които обаче не вършат никаква работа. Бъдете предпазливи и не бързайте да инсталирате всяко приложение, което твърди че ще подобри работата на вашия телефон.

1. Task Killers приложения

Task Killers приложенията са сред най-предпочитаните в Play Store, но те са напълно безполезни. В действителност, те могат дори да забавят телефона ви още повече. Task Killers приложенията затварят приложения та които работят във фонов режим, за да се освободи RAM. Идеята е, че свободната RAM памет подобрява производителността, но това не е вярно.

 

Android е проектиран да може да поддържа безпроблемно приложения в RAM паметта, така че те да могат да се възстановят бързо при нужда. Task Killers приложенията бяха от полза в ранните версии на Android. Сега те са ненужни или по-скоро вредни.

2. Затваряне на приложения

По същата причина, не е необходимо ръчно да се затварят приложения. Android управлява това автоматично. Ако Android трябва да освободи ресурси,  ще се затворят приложенията, които не се използват.

3. Използване на Speed Boosters-и

Добре е да се избягват всякакви приложения, които обещават че ще подобрят ефективността на вашия телефон. 

 

Вижте 5 неща, които всеки Android потребител трябва да направи