Android има много предимства, но и някои проблеми. Един от тях е, че хакерите постепенно намират начини да се възползват от отворената платформа и да създават различни вируси и атаки за устройствата с Android. Затова е препоръчително потребителите да имат антивирусен софтуер, който да осигурява поне известна защита от вируси и други зловредни кодове.

Това обаче не е единственото решение за намаляване на риска, отбелязва AndroidHeadlines. Ето още няколко метода, които повишават сигурността.

 

Любопитно: Трябва ли да инсталираме антивирусен софтуер на Android телефона си

 

WiFi сканиране

Свободно достъпните публични WiFi мрежи са удобни, но и рискови. Те са идеално място за хакери да се опитват да прихванат данни от устройствата, които са свързани с нея. Затова доста антивирусни приложения имат допълнителната възможност да сканират и самите WiFi мрежи. Това може да намали риска и да открие потенциални проблеми в мрежата.

 

Вграден VPN

Използването на VPN е особено важно, особено за работа от дистанция. VPN услугите дават допълнително ниво на защита, като в мрежата се предлагат и много пакети с антивирусен софтуер, VPN и т.б. Добре е да се проучи внимателно дадената VPN услуга и да се провери с работодателя дали тя е подходяща.

 

Любопитно: Защо е добре да използваме VPN услуги

 

Инструменти против кражби

Хакерите вече не само се оптиват да пробиват защитите на устройства. Понякога за тях е достатъчно просто да вземат определени данни, които се съхраняват в него. А не трябва да се пренебрегват и опитите за кражба на данни чрез физически достъп до устройството или кражбата на самото устройство.

 

Полезно: Как да предпазим информацията в смартфона си при кражба

 

Има различни софтуерни инструменти, които помагат на потребителя, като могат да блокират достъпа до устройството, да правят снимки на ползвателя и т.н. Някои от тези функции дори са вградени в смартфоните, като опцията за проследяване или блокиране на устройството от дистанция.

 

Защита на приложенията

Хакерите измислят и начини да заобикалят защитите на Google Play. Въпреки това онлайн магазинът на Google остава сред най-сигурните, както и алтернативните предложения на големите компании.

Много по-рисково е да се теглят приложения от произволни сайтове, където не се знае дали те не са модифицирани от хакери. Добрият антивирусен софтуер ще успее да открие подобен проблем, но няма пълна гаранция. Затова защитата на приложенията в голяма степен зависи и от действията и решенията на самия потребител.