Всички се нуждаем от съвети за това как да подобрим живота на батериите на устройствата си. Смартфоните са важна част от ежедневието ни и по тази причина искаме да можем да ги използваме винаги когато имаме нужда от тях. Това обаче няма да е възможно, ако батерията им е изтощена докрай.

 

Дисплеите и приложенията са главните виновници за бързото изтощаване на батериите, но има много неща, които можете да направите за да използвате Android смартфона си по-дълго, смятат от Android Pit. Ето кои са те:

1. Тъмни уолпейпъри

Ако телефонът ви е с AMOLED екран (както е при повечето устройства на Samsung), използвайте тъмен фон, за да увеличите живота на батерията, защото AMOLED дисплеите осветяват само цветните пиксели. Черните пиксели не светят, така че колкото повече черни пиксели имате, толкова по-малко мощност ще е нужна за дисплея.

2. Режим Doze

Това е вграденият режим за пестене на енергия в Android. Той е наличен от Marshmallow версията на платформата, но в Nougat е значително подобрен. Преди, Doze се включваше само, когато смартфонът е бил неподвижен известно време. Но сега, той може да работи, дори когато устройството се движи леко, но не се използва (ако е в чанта или джоба ви, докато сте в движение, например).

3. Актуализирайте приложенията, които използвате

Има причини разработчиците постоянно да актуализират приложенията си, но най-честите са за оптимизиране на паметта или батерията. Ако винаги актуализирате приложенията, които използвате, това означава че ще имате на разположение най-добрите оптимизации. Освен това трябва да изтривате старите приложения, от които вече не се нуждаете, защото те могат да работят във фонов режим и хабят RAM и живота на батерията.

 

След като се уверите че приложенията ви са актуализирани, можете да минете през тях поотделно и да проверите дали те са оптимизирани за живота на батерията. Това може да стане доста бързо. Просто отидете в „Settings“ и натиснете „Battery“. Натиснете бутона за меню (три точки в горния десен ъгъл на екрана) и отидете на „Battery optimization“. От тук можете да видите кои приложения са оптимизирани и да ги промените.

4. Използвайте приложението Greenify

Greenify ви позволява да поставяте отделни приложения в режим на хибернация, когато те не са в употреба, което им пречи да работят във фонов режим. Това освобождава системните ресурси и повишава производителността на батерията. Така например, може да използвате приложението Amazon, за да търсите неща, които искате да си купите, но не искате то да функционира във фонов режим или да ви изпраща известия. Може да имате и други приложения на устройството си, които  работят във фонов режим, без основателна причина. Greenify спира това чрез изпращане на тези приложения в режим на хибернация, което намалява тяхното въздействие върху системата и пести живота на батерията.

5. Не използвайте автоматични настройки за яркостта

Най-добре е ръчно да задавате нивото на яркост на дисплея си, защото екраните са главните виновници за бързото изтощаване на батерията. За да изключите опцията „adaptive/auto brightness“, отидете в Quick settings. Там трябва да видите опцията „Auto“ с отметка до нея. Махнете я, за да я изключите. При някои устройства може да се наложи да отидете в Settings след това да натиснете „Display“. Тук ще видите „Brightness level“ и опцията за автоматични настройки за яркостта.

6. Изключете вибрациите

Освен ако не е наложително, изключете вибрациите за входящи повиквания. Реално вибрациите на телефона хабят повече енергия от звъненето.

7. Използвайте режима „Do Not Disturb“

„Do Not Disturb” режимът позволява да се забранят уведомленията за съобщения и входящи обаждания, когато дисплея не е активен. Включени са и допълнителни опции за блокиране на определени хора или предварително активиране в определен час и други.Това разбира се щади батерията. По същия начин обаче, може да използвате самолетния режим на телефона си. Готини приложения като IFTTT ви позволяват да създавате правила, които могат да ви помогнат да удължите живота на батерията на устройството си допълнително.

8. Изключете някои услуги

Не е нужно да сте на линия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Затова изключвайте GPS, Bluetooth, NFC, Wi-Fi и мобилните данни, когато нямате нужда от тях. Може да направите това от Quick settings. Това ще увеличи живота на батерията на вашето Android устройство.

9. Не използвайте уиджети

Отървете се от уиджетите, които не са ви нужни. Ако имате няколко уиджити на началния екрана, които постоянно се синхронизират и актуализират (Twitter, Reddit, за времето, Gmail и други подобни), това със сигурност се отразява зле на батерията на устройството ви.  Вместо тях, можете просто да кликате върху съответните приложения, когато ви трябват. За да изтриете уиджит, натиснете продължително върху празно място на началния си екран. Сега плъзнете този уиджит, който не ви е нужен в кофата за боклук в горния или долния ъгъл на екрана.

10. Не използвайте автоматично синхронизиране

Ако нямате нужда от това всеки ваш Google акаунт да се обновява на всеки 15 минути, просто отидете в Settings и Google account и изключете автоматичното синхронизиране за тези приложения, които не се нуждаят от постоянно обновяване. Някои приложения, като например електронната поща, ви позволяват да обновявате информацията ръчно, когато ги пуснете, а да не се налага да работят през целия ден, дори когато не се нуждаете от тях.

 

Вижте 6 съвета за по-бързо зареждане на батерията