Има много причини, поради които може да сте стигне до ситуация, в която да разлиеете чашата с кафето върху лаптопа си – умората, стреса, напрежението и така нататък. Знаете ли обаче какво да правите след това?

От Wiki How ще ни посъветват какво да правим ако излеем течност върху лаптопа  си. Запмнете обаче, че посочените стъпки не ви гарантират, че лаптопът ви ще проработи, но са единствената възможност да направите опит да го спасите, ако това е възможно.

И не забравяйте, че най-добрата практика в такива случаи е навикът – никога не пийте течности, когато работите. Използвайте жаждата си да се поразтъпчете и да се разсеете за няколко минути от работата си. Това е не само здравосоловно, но и ще ви зареди с нови сили.

 

Стъпка 1.

Изключете лаптопа. Незабавно премахнете AC адаптера и батерията.

Стъпка 2.

Изключете всички периферни устройства като мишки и безжични карти.

Стъпка 3.

Обърнете лаптопа, за да не продължи течността да навлиза навътре в него.

 

 

Стъпка 4.

Попийте течността, като използвате микрофибърна кърпа.

 

Стъпка 5.

Попийте течността от клавиатурата. Ако има лесно свалящи се клавиши трябва да ги отстраните и да попиете влагата.

Стъпка 6.

Почистете лепкавите остатъци. Екранът, клавиатурата и бутоните може да са замърсени от течността (в случай, че сте залели лаптопа със сок, кафе, кола и така нататък). Използвайте кърпа без влакна, която е чиста и леко навлажнена с дейонизирана вода.

 

Стъпка 7.

Изолирайте се от освобождаване на статично електричество. Статичното електричество може да повреди всеки компютър.

Стъпка 8.

Ако остане не подсушена вода в лаптопа, след време тя може да повреди платката и другите компоненти. Ето защо опитайте се да подсушите максимално течността, която се е разляла върху лаптопа.