С най-новите поколения iPhone-и, включващи най-различни механизми за отключване като Face ID и TouchID, използването на пароли постепенно замира. Тъй като не я използвате често, шансовете за забравяне на паролата ви се покачват значително.

 

Забравянето на паролата на вашия iPhone може да бъде много разочароващо преживяване. За щастие има няколко начина, по които можете да възстановите паролата си, успокояват от Make Use Of.

 

Apple са категорични, че единственият начин да възстановите забравена парола за iPhone е като изтриете всичко от телефона. Освен ако не сте направили резервно копие преди да сте забравили паролата си, наистина няма начин да запазите текущите си данни. Това е компромис, който ще трябва да направите, ако забравите паролата на вашия iPhone.

 

Има три начина да изтриете данните на своя iPhone, да премахнете паролата и да започнете отначало.

Изтриване на iPhone чрез iTunes


Ако преди това сте синхронизирали устройството си с iTunes, можете да използвате скорошен архив, за да възстановите iPhone и да възстановите паролата му. Ето как да изтриете устройството си посредством iTunes.


1. Свържете своя iPhone с компютъра, с който сте синхронизирали.


2. Отворете iTunes. Ако iTunes ви позволява да влезете, без да поискате парола, можете да продължите. Ако обаче ви подканя за парола, опитайте да свържете устройството си с всеки друг компютър, с когото може да сте синхронизирали. Ако никога не сте се синхронизирали с друг компютър, този метод няма да работи за вас. В този случай преминете към секцията “recovery mode”, за да научите как да изтриете своя iPhone, като използвате режима за възстановяване.

 

3. Ако приемем, че iTunes не ви иска паролата, изчакайте iTunes да синхронизира вашето устройство и да направи резервно копие.

 

4. Когато синхронизирането завърши, кликнете върху „Restore iPhone“ и оставете процеса на възстановяване да бъде завършен – iOS ще бъде инсталиран отново от самото начало.

 

5. Когато приключите, екранът за настройка на iOS трябва да се появи на вашия iPhone. Тук докоснете „Restore from iTunes backup“.

 

6. Изберете най-новия архив за възстановяването. По този начин ще възстановите данните си до момента, в който е направено резервното копие. Освен това ще премахне паролата, което ще ви даде шанс да изберете нова.

Изтриване на iPhone чрез iCloud

Ако синхронизирате своя iPhone с iCloud, а не с iTunes, и имате активиран Find My iPhone на заключеното ви устройство, можете да изтриете своя iPhone с помощта на iCloud. Можете да използвате този метод, ако нямате физически достъп до вашия iPhone. Имайте предвид, че заключеното ви устройство трябва да е свързано към Wi-Fi или клетъчни данни. Ако не е, можете да прекарате пръст по екрана, за да отворите контролния център и да включите опциите.

 

1. Отворете таблото за управление в iCloud и влезте, като използвате Apple ID.

 

2. Кликнете върху „All Devices“ в горната част и след това изберете своя iPhone.

 

3. Изберете „Erase iPhone“.

 

Данните на вашия iPhone трябва да бъдат изтрити дистанционно, като по този начин се изтрива всичко и се премахва паролата. На екрана за настройка можете да избирате между възстановяване от резервно копие от iCloud или настройка на вашия iPhone като нов. Изберете желаното. След това можете да зададете нова парола.

Изтриване на iPhone чрез използване на Recovery Mode

Първо, свържете своя iPhone с компютър и отворете iTunes. Комбинацията от хардуерни клавиши, необходима за влизане в режим на възстановяване, варира между различните модели iPhone. 

- за iPhone 8 или iPhone 8 Plus: Натиснете и бързо пуснете бутона за увеличаване на звука. След това натиснете и бързо освободете бутона за намаляване силата на звука. Накрая, натиснете и задръжте бутона Side, докато видите екрана на режима за възстановяване.

 

- за iPhone 7 или iPhone 7 Plus: Натиснете и задръжте едновременно бутона Side и бутона за намаляване силата на звука. Дръжте ги натиснати докато не видите екрана на режима за възстановяване.

 

- за iPhone 6s и по-ранни модели, iPad или iPod touch: Натиснете и задръжте двата бутона Home и Top (или Side) едновременно. Дръжте ги докато не видите екрана на режима за възстановяване.

 

Когато влезете в режима за възстановяване, iTunes ще ви подкани да изберете „Restore“ или „Update“ на вашия iPhone. Кликнете „Restore“.

 

iTunes трябва да започне да изтегля софтуер за вашето устройство. Ако изтеглянето отнема повече от 15 минути, iPhone автоматично ще излезе от режима за възстановяване. В този случай, просто повторете горните стъпки. След като процесът приключи, можете да настроите своя iPhone и да зададете нова парола. За съжаление, без резервно копие данните ви ще бъдат загубени.

 

Вижте как да актуализирате вашия iPhone до iOS 11