Смартфоните често се загряват, когато се използват интензивно. Ако това обаче се случва много често и устройството става много горещо, причината може да е по-сериозна. Например вирус или наличие на повреда. MakeUseOf описва какво да правим, ако смартфонът ни е много горещ.

 

Ползно: Какво да направим, ако намокрим USB порта на Android смартфон

 

Защо това е важно

Когато устройството работи на твърде високи температури, то може да се повреди. Причина за горещината може да е претоварване на процесора, на батерията, захранващия модул дори от околната среда. При прекалено високи температури производителността на устройството ще се влоши и може да се стигне дори до физически повреди – от влошаване на капацитета на батерията до стопяване на елементи

Модерните телефони имат защити и могат да предупреждават, когато температурата е опасно висока, но не и старите модели. Затова е добре човек да има едно наум.

 

Защо смартфонът прегрява

Има множество причини, които могат да са в основата на горещ телефон. Понякога може да е съвкупност и от повече от една. Например използване на телефона с най-високата степен на яркост на дисплея твърде дълго време, както и използва на много приложения едновременно. Или на едно тежко приложение, или игра, която натоварва хардуера. Загряване на устройството може да се получи и при слаб сигнал, който кара WiFi или мобилния модул да работи усилено, за да компенсира. Използването на неподходящ калъф също може да пречи на ефективното охлаждане на смартофна.

 

 

Понякога телефонът може да загрее и без да е използван от потребителя. Причина за това може да е самото презареждане, повредено зарядно, блокирало или дефектно приложение, което използва твърде много ресурси, когато не се използва. А също така може и да е заради вирус, който използва хардуера на устройството.

 

Има ли вирус в телефона?

Ако подозирате, че вирус е причина за загряването на смартфона, може да проверите. Първо, рестартирайте Android устройството в Safe mode. Това става като натиснете бутона за включване и изберете опцията Power off, но я натиснете и задържите, докато се появи опцията Safe mode.

 

 

След като телефонът се рестартира, деинсталирайте съмнителни приложения, които може да са причината. Инсталирайте антивирусен софтуер и сканирайте устройството. Ако дори и това не помага, може да се наложи да върнете телефона до фабричните му настройки, което ще изтрие всички приложения и данни.

 

Как да охладим прегряващ телефон

Първо го изключете и махнете предпазния калъф, ако има такъв. Може да поставите телефона пред вентилатор или друг източник на по-хладни температури. Когато се охлади, го включете и използвайте отново, като наблюдавате дали няма да започне да прегрява отново.

 

 

Как да намалим риска от прегряване

Освен очевидните съвети като да не използвате твърде много приложения едновременно, да не използвате устройството на слънце или докато се зарежда, има и няколко други съвета. Например използвайте аксесоари, които са произведени от оторизирани партньори на производителя. Изтривайте приложенията, които не използвате.

Внимавайте на какви линкове и реклами кликвате, защото често те може да са път към вируси. Обръщайте внимание на поведението на устройството и дали няма нетипични скокове на консумацията на енергия или мобилни данни.