Може да е доста стресиращо, когато свържем телефона си със зарядното, но... батерията не се зарежда. Не е задължително това да означава проблем с батерията. BusinessInsider ни показват няколко неща, които да проверим, ако смартфонът ни не се зарежда.

 

Полезно: 5 начина да проверим дали Android смартфонът ни е хакнат

 

Добра идея е да пробваме друг контакт

Възможно е да има проблем с контакта – да е „изгорял“, да е изключен или нещо друго.  Затова е добре да се пробва друг контакт, за който е сигурно, че работи.

 

 

Да проверим кабела на зарядното

Кабелите преживяват много – биват свивани, стискани, огъвани, цапани и какво ли още не. Колкото и да са издръжливи, това накрая може да доведе до прекъсване или повреда на кабела. Също така проверете портовете дали не са замърсени или повредени. Пробвайте с друг кабел, ако имате наличен.

 

 

Да проверим адаптера на зарядното

Дори и кабелът да е добре, може самият адаптер на зарядното да е пвореден. Визуално може да стане ясно само, ако има физическа повреда или изкривяване. Всъщност обаче повредата може да е вътре в компонентите и да не се вижда нищо. В такъв случай или пробвайте с друг адаптер, или свържете телефона с компютър – ако се зарежда, значи проблемът е в адаптера.

 

 

Да проверим порта на телефона

Възможно е портът за зареждане да е замърсен – може да се почисти чрез сгъстен въздух. Също така трябва да се провери дали не е физически повреден. Ако е – то е препоръчително да се занесе в специализиран сервиз.

 

 

Рестартирайте телефона

Има вариант проблемът да е софтуерен. Тогава просто рестартиране на телефона може да е достатъчно, за да се оправи всичко и зареждането да започне.

 

 

Връщане на фабричните настройки

Софтуерният проблем може и да е по-сложен. Тогава може да се наложи форматиране на телефона, т.е. връщане на фабричните настройки. Процесът ще изтрие всички данни, затова е важно да се направи резервно копие преди да бъде активиран.

 

 

Смяна на батерията

В крайна сметка проблемът може да е със самата батерия. Тя може да е твърде стара или да е дала дефект. Повечето смартфони не позвоялват на потребителя да смени батерията си и това трябва да се направи в сервиз. Той може да провери и дали проблемът наистина е в батерията или модула за зареждане.