Модерните смартфони разполагат с множество сензори, чрез които изпълняват разнообразни функции. Ако някой от тези сензори не работи както трябва, това ще попречи на ефективността на телефона. Един от важните сензори е този за близост, който работи незабелязано през повечето време, но повреди ли се, веднага си личи, отбелязва MakeUseOf.

Както името подсказва, сензорът за близост засича колко близо до смартфонът е потребителят. Една от най-семплите му задачи е да изключва дисплея, когато човек говори по телефона и вдигне устройството до ухото си.

Сензорът се използва и за други неща, включително помага за разпознаването на чертите на лицето, когато се използва отключване на смартфона с лицево разпознаване. Сензорът също така засича, че устройството е в джоб или калъф и не включва дисплея.

 

Как да тестваме дали сензорът работи

Препоръчително е първо да рестартирате телефона си, за да е сигурно, че започвате на чисто. Най-лесният тест е да започнете обаждане и да приближите телефона до ухото си, за да видите дали дисплеят ще се изключи. За по-лесно може да използвате и огледало, за да видите по-добре.

 

 

Ако дисплеят не се изключи, може да пробвате с приложение като Sensor Test, за да се направи директен тест на сензора за близост. Той ясно ще покаже дали има проблем. Ако такъв има, ето няколко решения.

 

Почистете сензора

Най-често сензорът се поставя в горната част на корпуса, някъде близо до предната камера и говорителя. Внимателно почистете зоната с чиста микрофибърна кърпа и огледайте добре за евентуални повреди, драскотини или по-сериозни замърсявания. Ако има физически повреди, ще се наложи посещаване на сервиз.

 

Пречи ли протекторът за дисплея

Много потребители поставят допълнителен протектор за дисплея, който да го защити от повреди. Възможно е обаче протекторът да пречи на сензора за добрата му работа. Затова е важно подобни аксесоари да са съвместими с конкретен модел. Най-лесната проверка е протекторът да бъде свален, дисплеят почистен и направен нов тест на сензора.

 

 

Актуализирайте софтуера

Възможно е сензорът да не работи заради софтуерен проблем. Проверете в настройките на телефона за налични актуализации и ги инсталирайте. Възможно е така проблемът да бъде разрешен.

 

Рекалибрирайте сензора

Приложение като Proximity Sensor Reset/Fix може да се използва за рекалибриране на самия сензор. Това е процес, който настройва сензора и проверява правилната му работа. Процесът се налага, когато сензорът не отчита правилно. С помощта на специализирано приложение може да се направи рекалибрирането и да се провери дали сензорът ще проработи нормално.

 

Връщане на фабричните настройки на смартфона

Ако става дума за по-сериозен софтуерен проблем, може да форматирате телефона. т.е. да го върнете до фабрични настройки. Това ще изтрие всички данни и настройки и устройството ще започне от нулата.

 

 

Сервиз

Ако нищо не помага, ще е нужно посещение в сервиз за диагностика и поправка. Препоръчително е да се използва оторизиран сервиз, защото това е доста специфичен проблем, който може да изисква конкретна техника и познания.