Лаптопите и течностите са лоша комбинация, но се случват инциденти. Ако ви се случи подобна неприятност, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите устройството си и след това да извадите захранващия кабел и батерията възможно най-скоро.

Бъдете изключително внимателни, защото можете да си причините сериозна вреда или да повредите допълнително компютъра, ако ръцете ви и областта (или бутонът), която докосвате, са мокри.

Изключете захранването

Колкото по-дълго чакате да изключите компютъра, толкова по-голям е шансът сериозно да го повредите.

 

Ако вашият лаптоп има сменяема батерия, извадете я и я изсушете. Ако сте разлели много течност по клавиатурата си, опитайте да поставите лаптопа обърнат надолу върху кърпа с отворен капак (във V-образна форма). Така водата ще може да се оттече, преди да стигне до компонентите.

Не забравяйте, че освен клавиши в клавиатурния блок има много вградени компоненти, които може да се повредят, включително високоговорителите и тракпада. Много лаптопи, като MacBooks, имат охлаждащ отвор между шасито и капака, в който може да проникне течност.

Какво да направите след това?

Какво ще направите по-нататък зависи от вашия лаптоп, на колко години е и до колко е възможно да отворите шасито и да стигнете до частите вътре. Ако вашият лаптоп е в гаранция, отварянето на шасито вероятно ще я анулира. Свържете се с компанията и вижте какво могат да направят за вас.

Ако компютърът ви не е под гаранция и сте решени сами да се справите с проблема, опитайте да отворите лаптопа. За съжаление, не всички лаптопи могат да бъдат отворени лесно, като например тези на Apple и Microsoft.

Потърсете в мрежата информация за вашия конкретен модел, може да използвате думи като „ifixit“ или „repair guide.” Резултатите трябва да ви дадат някаква индикация дали е възможно да отворите лаптопа си.

Вариант 1: Отворете шасито

Ако сте отворили шасито, можете сами да прецените щетите. Ако сте разлели вода, компонентите трябва да бъдат изсушени и тествани. Ако сте разляли нещо лепкаво или сладко, като безалкохолна напитка или бира, компонентите вероятно ще трябва да бъдат почистени правилно от специалист.

Трябва да може лесно да извадите SSD или хард диска, както и всички пръчки от RAM паметта, които забележите. Направете снимка, преди да започнете, за да може да направите справка при сглобяването.

 

 

Подсушете влагата с чиста кърпа, като внимавате да не остават влакна. Поставете вашия лаптоп и всички компоненти, които успеете да извадите на сухо, проветриво място за минимум 48 часа. Не използвайте сешоар, нагревател или друг източник на топлина, за да изсушите вашия лаптоп, тъй като това може да причини допълнителни щети.

Когато всичко е сухо, можете да сглобите лаптопа си и да опитате да го включите.

Вариант 2: Занесете го на ремонт

Всеки местен сервиз за ремонт на лаптопи може да помогне да вашия мокър лаптоп и да ви уведоми дали някои компоненти трябва да бъдат подменени. Разбира се, никой няма да направи това безплатно – ще ви бъдат начислени труд и всички части, които трябва да бъдат заменени.

Ако имате лаптоп на Apple, ремонтът вероятно ще ви струва много повече в сервиз на трети страни. Отчасти това е така, защото Apple и нейните оторизирани сервизни центрове използват оригинални официални части. Можете да спестите пари, като отидете на друго място, но частите може да не са със същото качество.

Вариант 3: Оставете го изключен и изчакайте

Ако сте разлели само малко вода върху лаптопа си, отворете капака му и го поставете върху кърпа (във V-образна форма), за да може да изтече течността. Поставете лаптопа на сухо и проветриво място и изчакайте минимум 48 часа, преди да се опитате да го включите.

Ако сте действали достатъчно бързо, може да няма никаква повреда. Ако обаче разлеете нещо лепкаво, най-малкото клавиатурата ви вероятно ще бъде засегната.

Какво да правите с лепкавите клавиши?

Най-доброто решение за лепкавите клавиши е почистването им един по един. На някои лаптопи можете сравнително лесно да извадите клавишите, за да стигнете до механизма отдолу. Можете да използвате спрей с изопропилов алкохол и памук, за да почистите всичко. Алкохолът бързо ще се изпари.

Преди да опитате това, уверете се, че вашият лаптоп е изключен, изключен от контакта и батерията е извадена, ако е възможно.  Напръскайте или пуснете малко изопропилов алкохол върху засегнатите клавиши и след това натискайте всеки клавиш неколкократно. Не използвайте прекалено много алкохол.

Повторете този процес, докато клавишите не спрат да лепнат. Ако клавиатурата не става повече за нищо, консултирайте се с LaptopKeyboard, за да видите дали има подмяна и колко ще струва.

Не използвайте ориз

Противно на общоприетото схващане, оризът не е най-доброто решение за изсушаване на влажна електроника. Той опрделено не ускорява процеса на сушене. И ако останат зърна ориз в охладителната система или в USB портовете, това ще ви създаде повече проблеми от първоначалния.

 

Вижте какво трябва да знаем за първия лаптоп в света с гъвкав дисплей Lenovo ThinkPad X1