Изследователите откриха повече от 1000 приложения за Android, които събират данни от потребителите, дори когато те са им забранили да го правят. Според откритията на изследователите, тези приложения дори могат да събират данни от вашите Wi-Fi връзки. Не случайно политиките за поверителност и сигурност на компании като Facebook, Google и Amazon се „гледат под микроскоп“. 

 

Google набляга на решението на проблема за поверителността в Android Q, актуализацията на операционната система, която ще се появи по-късно тази година. Ако се чувствате безпомощни, че отказът ви на искането на приложенията да събират вашите данни не променя нищо, информацията на cnet ще ви бъде полезна. Но все пак има някои неща, които можете да направите, за да затрудните приложенията да виждат информацията, която не искате.

 

Давайте разрешение на приложенията за достъп само до данни, от които има смисъл те да се нуждаят

Приложенията, които изтегляте, могат да поискат разрешение за достъп до вашия календар, камера, контакти, местоположение, микрофон, телефон, SMS, съхранение и сензори. Някои приложения наистина се нуждаят от такъв достъп, за да могат да функционират. Ако това е приложение за картографиране, нормално е да поиска достъп до данните за местоположението ви. Но ако приложение за игра с думи иска вашето местоположение, кажете „не“.

 

Проблемът е в това, че дори и да има реална нужда едно приложение от достъп до определени данни за да функционира, то пак може да злоупотреби с вашето доверие. Например, ако дадете на приложение достъп до вашия микрофон, възможно е то да ви „слуша“ постоянно. Отказвайки разрешения, можете да попречите на приложенията да виждат вашите данни. Новите контроли за разрешения на Android Q улесняват одита на вашите приложения и данните, до които имат достъп.

Активирайте или деактивирайте едно по едно разрешенията за приложенията

Ако инсталирате приложение и не му дадете никакви разрешения, след време все още можете да включите тези, които искате поотделно в настройките.

1. Отворете приложението Settings на Android телефона си.

2. Докоснете „Apps“ или „Application Manager“.

3. Изберете приложението, което искате да промените, като докоснете „Permissions“.

4. От тук можете да изберете кои разрешения да включите и изключите, като достъп до вашия микрофон и камера.

Сканирайте за вируси

Google Play Protect сканира всичките ви приложения, за да идентифицира потенциално опасните. Дори най-надеждните приложения не са съвършенни и имат бъгове, от които хакерите могат да се възползват, така че е добра идея периодично да сканирате приложенията на телефона си, за да сте сигурни, че вашите приложения са безопасни.

1. Отворете приложението Settings на Android телефона си.

2. Докоснете „Security“.

3. Изберете „Google Play Protect“. Ще видите всички приложения, които са сканирани и дали има някакви съмнения за проблеми. Разумно е да предприемете стъпки, за да спрете незабавно използването на опасните приложения и да ги деинсталирате от телефона си.

Изключете настройките си за местоположение

Добра идея е да изключите проследяването на местоположението си.

1. Отворете приложението Settings на Android телефона си.

2. Докоснете „Location“.

3. Изберете „Google Location Settings“.

4. Плъзнете превключвателя до „Location Reporting“ и „Location History“ в позиция „Off“.

5. Можете да отидете една стъпка по-напред като изтриете цялата си история.

6. Ако имате нужда от активирана функция за проследяване на местоположението, можете ръчно да я включите и да я изключите отново, когато решите.

Изключете данните за местоположението във вашите снимки

1. Отворете приложението Photos на Android телефона си.

2. Докоснете менюто и изберете „Settings“.

3. Докоснете „Remove geo location“.

4. Можете също да изключите местоположението на отделна снимка в приложението Photos, като отворите снимката, кликнете върху трите точки, изберете „Info“ и след това „No location“.

 

Вижте 5 вида мобилни приложения, които не е добре да инсталираме