Случвало ли ви се е да искате да включите iPhone-а си, но той да не ви се подчинява? Много проблеми с iPhone могат да доведат до блокиране на устройството. Добрата новина е, че много от тези проблеми могат да бъдат решени без да се налага да плащате за ремонт или за замяна.

 

Ключът към решаването на проблема е в точното диагностициране на това какво не е наред с телефона ви, смятат от Make Use Of. Ето и съветите на медията.

Телефонът ви е горещ

Ако устройството ви е прекалено горещо на пипане, без значение каква е причината за това (оставяне на слънце, прекомерно натоварване) може напълно да спре да реагира. Устройството ви е проектирано да се изключва, когато стане твърде горещо, спирайки всичко, освен функцията за спешно повикване. Ето защо, оставете iPhone-а си да се охлади на сухо, хладно място далеч от слънцето, печки и климатици. Никога не се опитвайте да охлаждате телефона си твърде бързо, като го поставите във фризера или пред климатика, тъй като това може да доведе до образуване на конденз, който ще повреди устройството.

Незаредена батерия

Ако искате да включите iPhone-а си, но виждате съобщението „insert lightning cable”, телефона ви може да е останал без батерия. Преди да започнете да го зареждате, обаче, проверете дали устройството не е горещо, дори и да е малко топло на пипане изчакайте да се охлади напълно преди да го включите към контакта. Понякога може да отнеме доста време на вашия iPhone да се върне към живот, понякога това става веднага след като го включите да се зарежда.

Не използвате правилното зарядно устройство

Може да се появи съобщението “insert lightning cable”, дори след като сте го включили. Никога не трябва да се доверявате на кабелите, затова винаги трябва да опитате с друго зарядно устройство, когато срещнете проблеми при зареждането. Уверете се, че използвате висококачествен и обезопасен Lightning кабел, който не е повреден.

Софтуерни проблеми

Проблемите със стартирането често могат да бъдат симптоматични за по-големи проблеми, но има няколко неща, които можете да опитате. Първото нещо, което трябва да направите, е да направите „Reset“ телефона си, което може да се различава според модела iPhone, който използвате. 

 

Ако това не помогне може да се наложи да преинсталирате iOS, преди това обаче ще трябва да направите резервно копие. Включете своя iPhone в Mac или в компютър с най-новата версия на iTunes. Ако iTunes разпознава вашия iPhone, направете резервно копие: изберете вашето устройство, след което в раздела Summary кликнете върху Back Up Now. След като архивирането приключи, опитайте да актуализирате софтуера на телефона си, като кликнете върху „Update“.

 

Ако вече използвате най-новата версия на iOS, натиснете Restore, за да я инсталирате отново. Ще можете да възстановите резервното копие, което сте направили, след като процедурата приключи.


iTunes не разпознава вашия iPhone? Време е да влезете в режим Recovery. След като направите това, iTunes трябва да разпознае вашия iPhone и да ви позволи да натиснете Restore, за да преинсталирате iOS, но ще загубите всичко, което не сте архивирали!

Повреди по устройството

Виждате ли някакви явни признаци на увреждане? Ако наскоро сте изтървали своя iPhone, може да сте го повредили и затова сега да не иска да се включи. Сериозна повреда може да се получи и от намокряне, оставяне в много гореща или много студена среда за дълго време или ако домашния ви любимец си е играл с телефона.

 

Поправките зависят от щетите. Водата и статичното електричество могат да причинят сериозни щети, които обикновено водят до закупуване на нов телефон.

 

Вижте какво да направим ако забравим паролата на iPhone