MicroSD картите могат да увеличат вътрешната памет на смартфона и да осигурят повече място за вашите снимки, видеоклипове, музика и важни файлове. Но какво ще стане, ако MicroSD картата ви изведнъж спре да работи? Или ако случайно изтриете файл?

 

От Android Pit ще ни покажат как да поправим нашата MicroSD карта и да запазим данните си.

Архивирайте данните си

Този съвет едва ли го чувате за първи път, но в случай че сте го пропуснали нека го споменем пак – трябва редовно да архивирате файловете си. В случай, че най-лошият сценарий се случи и нещо се повреди, ако имате резервни копия на всичките си файлове ще може да ги възстановите и няма да загубите данните си.

Поправете вашата MicroSD карта с Windows

Първо, изключете смартфона си, извадете MicroSD картата и след това я включете в компютър, работещ с Windows. Ако компютърът разпознае картата, кликнете с десния бутон върху Explorer и след това изберете „Properties“. След това отворете таба „Tools“ и кликнете върху „Check Now“ в „Error Check“ зоната. След първоначална проверка MicroSD картата трябва да бъде поправена.

 

Ако Windows не разпознава вашата MicroSD карта, отворете системния мениджър и след това кликнете върху „Disk Management“ в списъка отляво. Ако видите MicroSD картата в десния изглед, кликнете с десния бутон върху нея и след това променете директорията и пътя до устройството. Ще се отвори нов прозорец, в който трябва да кликнете върху „Add“,след това задайте буква за директорията за MicroSD картата. Когато сте готови, трябва да я виждате в Windows Explorer и вече може да я поправите по описания по-горе начин.

Възстановяване и спасяване на файлове с DiskDigger

Ако никой от тези съвети не проработи, не се отчайвайте, тъй като има много други инструменти и програми, които могат да ви помогнат да поправите вашата MicroSD карта.

 

Един от тях е DiskDigger. Тази програма може да се използва безплатно през тестовия период, а лиценз за един потребител за персонален компютър ще ви струва около $ 14.99.

След като изтеглите и инсталирате DiskDigger, стартирайте програмата и изберете вашата MicroSD карта. Кликнете върху таба „Next“ три пъти и DiskDigger ще сканира вашата MicroSD карта. Това може да отнеме известно време. След като сканирането приключи, всички файлове, които са били извлечени по време на сканирането ще се появят на екрана.

Изберете файловете, които искате да запазите и кликнете върху „Recover selected files“.

Поправете вашата Micro SD карта с Android

Ако вашият смартфон е разкодиран и искате да поправите MicroSD картата си директно от телефона си, в Google Play Store ще откриете версия на DiskDigger за Android. Безплатната версия ви позволява да възстановите изображения (JPG и PNG) и видеоклипове (MP4 и 3GP). Платената версия ви предлага възможността да поправите и други файлове на MicroSD картата.

 

DiskDigger Pro за Android работи и с неразкодирани устройства, но не възстановява оригиналните файлове, а временно възстановява визуализациите на оригиналите.

Възстановете изтритите файлове, като използвате Mac OS X

Data Recovery Wizard for Mac е безплатна програма, която може да изпълни тази задача и е достъпна за изтегляне от уеб сайта на производителя. След като приключите с изтеглянето на програмата, поставете картата с памет в Mac и стартирайте програмата. Не е нужно да се притеснявате за опции или менюта в този софтуер, защото Data Recovery Wizard ще ви води стъпка по стъпка през целия процеса. След това изберете картата с памет, както и типовете данни, които искате да възстановите. След кратко сканиране приложението ще ви покаже кои файлове могат да бъдат спасени.

 

Data Recovery Wizard е на разположение и за Windows. Безплатната версия възстановява само 2 GB данни. Ако имате нужда от повече, ще трябва да преминете към по-скъпата опция – $ 89.95.

 

Вижте какво трябва да знаем за използването на MicroSD карта в Android