На всеки може да му се случи докато прави нещо на компютъра си, независимо дали това е работа по важен проект, сърфиране в мрежата или забавление с любимата игра, той без предупреждение да ‘замръзне‘. Какво правим след това? Предлагаме ви съветите на PC World.

Рестартиране

Tова е очевидната стъпка. Задръжте бутона за захранването на компютъра за 5 до 10 секунди и той ще се рестартира. Ако компютърът ви се стартира добре, веднага се уверете, че имате резервно копие на данните си в случай, че компютърът ви впоследствие покаже сериозен проблем. След това се уверете, че може да използвате компютъра нормално.

 

Ако обаче докато рестартирате компютъра се покаже съобщение, че има грешка с Windows, ще имате възможност да го стартирате нормално („Start normally“) или в режим на сигурност („Safe Mode“). Първо изберете да го стартирате Windows нормално, а след това направете резервно копие на вашите данни и вижте дали компютърът ви ще ‘замръзне‘ отново. Ако това стане, стартирайте компютъра в „Safe Mode with Networking“. Ако и сега компютърът замръзна, това означава, че има софтуерен или хардуерен проблем.

Софтуер за отстраняване на неизправности

Блокирането на компютъра може да се дължи на някоя програма. Използвайте клавишната комбинация Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Task Manager в Windows и след това изберете таба „Performance“. В Windows 8.1 и 10, може да се наложи да кликнете върху линка „More details“ в долната част на Task Manager, за да го видите.

 

Започнете да използвате компютъра си нормално, но дръжте под око стойностите за CPU, памет и диска. Ако компютърът замръзне и една от тези стойности е наистина висока, това може да е отговора на проблема ви. Рестартирайте компютъра и отворете Task Manager отново, но този път изберете таба „Processes“. Разберете кой процес се появява в началото на списъка когато компютъра блокира, за да намерите отговора на проблема ви. Може също така проблема да се дължи на скрит софтуер, като вируси.

 

Извършете сканиране на системата с вашия софтуер за сигурност, за да откриете дали това не е проблемът ви. В случаите, когато компютъра замръзва по време на стартирането в нормален режим, но всичко е наред в Safe Mode, проблемът може да се дължи на програма, която се зарежда с операционната система. Използвате програма като Autoruns за да деактивирате програмите, които започват при стартиране, за да откриете причината за проблема ви.

 

Ако компютърът ви блокира по време на стартирането, без значение кой режим сте избрали, тогава проблемът може да е в Windows или да се дължи на хардуерен проблем. Един бърз начин да разберете това е като използвате CD, за да заредите друга операционна система, като Linux Mint или Tails.

Софтуер за диагностициране на хардуерни проблеми

Ако проблемът не се дължи на операционната система, а на хардуерен проблем използвайте програма като CrystalDiskInfo, за да тествате вашия хард диск. Програма като SpeedFan пък може да ви каже дали процесорът прегрява. Разбира се, има много други инструменти за диагностика на вашия компютър, които може да използвате.

 

Вижте защо не трябва да бързате да си купувате нов компютър