За Bluetooth слушалките се знае от дълго време, но минаха няколко години преди качеството на звука и цената им да започнат да привличат клиенти. Откакто Apple пусна своите слушалки AirPods, потребителското търсене на безжични слушалки тръгна нагоре.

 

Независимо от своите технологични постижения обаче, Bluetooth слушалките все още ‘страдат‘ от някои досадни проблеми. От Android Pit обръщат вниманието ни към най-често срещаните проблеми с Bluetooth слушалките и търсят решението им.

Смартфонът ми не може да открие Bluetooth слушалките ми

Искате да свържете слушалките с вашия смартфон, но по някаква причина те не се показват в списъка със Bluetooth устройства? Ето потенциални решения на този проблем:

 

1. Проверете дали не сте забравили да разрешите Bluetooth връзката на телефона си.

 

2. Проверете дали слушалките са съвместими с вашето устройство и операционна система. Така например, ако имате iPhone той трябва да работи най-малко с iOS 7, тъй като от тази версия се поддържа “Bluetooth Smart Ready”. А ако имате Android устройство се уверете, че то работи най-малко с Android 4.3.

 

3. Уверете се, че вашият смартфон и слушалки са достатъчно близо, когато искате да ги свържете. Докато по-голямата част от Bluetooth устройствата имат достатъчен обхват, най-добрият начин да си гарантирате успех при свързването е като ги поставите не по-далеч от 1 м един от друг.

 

4. Проверете съветите на производителя за това как да извършите свързването. Не всички модели Bluetooth слушалки ще се свържат с вашия телефон по един и същи начин. За да избегнете евентуални проблеми, внимателно прочетете всички подробности за това, което трябва да се прави.

 

5. Опитайте се да ги изключите и включите отново. Това е стар метод, но трябва да признаем, че понякога не работи.

 

6. Изключете или премахнете всякакви външни устройства. Те може да са причина, да не успявате да свържете слушалките си, понеже се опитват да се свържат с друго устройство, вместо с вашия смартфон.

 

7. Отдалечете се от Wi-Fi рутера. Той може да използва същия спектър като слушалките  и по този начин да причинява някои смущения.

Bluetooth връзката се разпада лесно

Няма нищо по-разочароващо от това когато слушате някоя любима песен, изведнъж Bluetooth слушалките ‘да загубят‘ телефона ви. Понякога Bluetooth връзката се разпада напълно и ви принуждава да свързвате отново слушалките, друг път проблема е само за няколко секунди. Но и двата случая са еднакво разочароващи, за щастие обаче имат еднакво лесни решения.

 

1. Дръжте смартфона в обсега на слушалките.

 

2. Отстранете всички ненужни Bluetooth връзки. Вашият смартфон може да е „затруднен“ от броя на нещата, които се опитват да се свържат с него.

 

3. Уверете се, че Bluetooth слушалките ви имат достатъчно заряд на батерията.

Процесът на сдвояване продължава безкрайно

Понякога процесът на сдвояване на слушалките с телефона ви може да тече безкрайно без всъщност да има свързване. В този случай решението е да изтриете всички неизползвани или ненужни Bluetooth връзки. Някои устройства започват да правят проблем, ако има твърде много устройства в списъка ви с Bluetooth свързаност.

Когато слушате музика, чувате пращене в Bluetooth слушалките

За съжаление, Bluetooth технологията все още е податлива на смущения и се чува пращене, когато слушате музика. Ето какво е добре да направите в подобни случаи:

 

1. Първо трябва да деактивирате или да изключите всички други неизползвани Bluetooth устройства в района.

 

2. Ако пращенето не изчезва опитайте да рестартирате вашите слушалки. Може да разберете как да направите това като посетите уебсайта на производителя.


3. Включете вашия медия плейър, след това изключете слушалките си за около 30 секунди и след това извършете сдвояването отново.

 

4. Намалете разстоянието между вашия смартфон и слушалките.

 

Вижте какво е Bluetooth 5 и как работи