Това е неприятна ситуация, която макар и рядкост, може да се случи на всеки – профилът ви във Facebook да бъде хакнат. Има няколко неща, които човек трябва да направи веднага, щом разбере, че Facebook акаунтът му е компрометиран. MakeUseOf ни запознава с тях.

 

 

Как да разберем, че профилът ни е хакнат

Най-ясният знак е, че изведнъж паролата е невалидна и профилът е недостъпен. Понякога обаче хакерите може да не сменят паролата, а да използват профила тайно, стараейки се да не привличат вниманието на потребителя.

В такива ситуации може да се провери в менюто на Facebook. Кликнете на стрелката в горния десен ъгъл на страницата и изберете Settings & Privacy > Settings > Security and Login. Тук ще видите списък с устройствата, които са влизали в профила и кога са били активни. Ако има устройство и активност, които не са от вас – значи има проблем.

 

 

Други индикации могат да са промяна на имейл адреса, промяна на данни в профила, изпратени съобщения, необичайни съобщения или внезапна поява на доста искания за приятелство от напълно непознати.

 

Какво да правим, ако профилът ни е хакнат

Ако все още имате достъп до него, незабавно сменете паролата. Това става отново от Security and Login > Login > Change Password. Въведете новата парола и запаметете промените.

 

 

След смяната на паролата Facebook ще ви предложи дали да оставите профила логнат в останалите устройства, които са свързани, или да ги прегледате. Изберете опцията за преглед.

 

 

Ще се появи списъкът с активните устройства. Може да изберете опцията Logout за всички устройства, които не са ви познати, освен вашето собствено.

 

 

Защитете профила си

В списъка с устройства, освен опцията за Log out, има и опция Not You. Кликнете я за устройствата, за които сте сигурни, че не са ваши, но имат достъп до профила ви. След това ще се появи нов прозорец с бутон Secure Account. Кликнете на него и следвайте инструкциите на Facebook за допълнителна защита на профила.

 

 

Ако нямате достъп до профила

Може да опитате с опцията за възстановяване на забравена парола в логин страницата на Facebook. Въведете имейл адреса или телефона си и следвайте инструкциите.

 

 

Това обаче е метод, който може и да не сработи, ако освен паролата, хакерът е сменил и другите ви лични данни, включително имейла и телефонния номер. Все пак си струва да се опита, особено като се има предвид, че при смяната на имейла, Facebook ще ви изпрати имейл и на оригиналния адрес, в който има линк за отмяна на тази дейност.

В случай, че тези методи не сработят, при опцията за възстановяване на парола по имейл, ще има и линк „Нямате ли достъп до тези адреси?“

Кликнете на него и Facebook ще ви потърси, за да потвърди, че сте вие. Това обаче е процес, който може да отнеме доста време и трябва да сте търпеливи.

 

Уведомете Facebook незабавно

Ако хакерът не само е завзел профила, но и го използва, като публикува от ваше име, тогава трябва да уведомите социалната мрежа веднага. Посетете адреса facebook.com/hacked и следвайте инструкциите.

 

 

Изтрийте съмнителните приложения

Често хакерите не атакуват конкретен профил, а използват свързани с много профили приложения. Така могат да получат достъп до много профили чрез една атака. А много потребители дори не подозират колко голям брой приложения се свързват в профила им.

 

 

За щастие това може да се провери от менюто с настройки на Facebook в секцията Apps and Websites > See More > Active. Тук може да видите списък с активните приложения, които имат достъп до профила ви. Маркирайте всички, които не познавате и/или не използвайте и кликнете бутона Remove.

 

 

Прегледайте и приложенията в списъка Expired. Също така може да кликнете името на всяко приложение и да видите какви данни събира.

 

Уведомете контактите си

Когато възстановите достъпа си до профила, публикувайте съобщение, в което да обясните случилото се и да предупредите контактите ви да не кликват на връзки и публикации от вашия профил, които са направени по време на хакерската атака. Също така използвайте други социални мрежи и чат приложения, за да уведомите контактите си, ако нямате достъп до профила си.

 

Допълнителна сигурност

След като възстановите достъпа до профила си, прегледайте всички настройки за сигурност и обновете данните за контакт, имейл и т.н. Също така затегнете настройките за сигурност и активирайте двуфакторната автентикация.