Изпадали ли сте в ситуация, в която жакът за слушалки на телефона ви да не работи? Проблемите с жака за слушалки при смартфоните не са толкова необичайни, колкото може би си мислите. Това се случва на много потребители и може да бъде изключително разочароващо, особено за тези, които го използват редовно за слушане на музика.

 

От Android Authority ще ни помогнат да се справяме с проблемите с жака за слушалки. Ето какво да направим ако жака за слушалки не работи.

1. Уверете се, че слушалките ви не са счупени

Първата стъпка е очевидна. Възможно е, в действителност да няма проблем с жака за слушалки, а със самите слушалки които включвате в жака. Можете да проверите това бързо, като ги включите в друго устройство, като не е задължително това да е смартфон. Може да е лаптоп, телевизор или друго устройство, което има 3,5 мм жак.

 

Ако не чувате звук, когато използвате слушалките с друго устройство, открихте проблема. Просто сменете слушалките си. В случай, че те работят с друго устройство, трябва да пробвате някой от съветите по-долу.


Препоръчва се също така да включите в смартфона си различен чифт слушалки, за да видите дали те работят. Въпреки че е рядкост, все още има вероятност те да не са съвместими с вашия смартфон по някаква причина.

2. Проверете дали смартфонът е свързан към друго устройство чрез Bluetooth

Ако смартфонът ви е сдвоен с безжични слушалки, високоговорител или друго устройство чрез Bluetooth, възможно е жакът за слушалки да е деактивиран. Обикновено, когато включите слушалките си, смартфонът трябва да ги разпознае и всичко трябва да работи както трябва, независимо от Bluetooth настройките. Това обаче не винаги е така.
Отворете менюто за настройки на устройството си, намерете опцията Bluetooth и проверете дали е включена и дали смартфонът не е свързан с друго устройство. Ако е така, просто го изключете, включете слушалките и вижте дали това решава проблема. Ако те все още не работят, трябва просто да преминете към следващото решение в този списък.

3. Почистете  жака за слушалки

С течение на времето, в жака за слушалки може да е попаднал прах, както и влакна. Насъбралата се мръсотия може да е причината за проблема, тъй като наслагванията могат действително да блокират връзката между слушалките и жака.  

 

Първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете в жака, за да видите колко мръсно е всъщност. Използвайте фенерче. Следващата стъпка е да опитате да го почистите и да се надявате, че ще се реши проблема. Има много различни начини да направите това, някои от които работят по-добре от други. Може да използвате памучен тампон или сгъстен въздух.

 

Вкарайте памучния тампон в жака и го завъртете леко. Бъдете много внимателни, когато правите това, тъй като последното нещо, което искате е да причините повече щети на устройството. Можете също така да навлажнете памучния тампон с алкохол, но съвсем леко, без да тече от него.

 

След като приключите, погледнете отново жака за слушалки. Ако нещата изглеждат по-добре, включете слушалките, за да проверите дали всичко работи както трябва.

4. Проверете настройките на звука и рестартирайте устройството

Възможно е проблемът да не е в жака или в слушалките, които използвате, а да е свързан с аудио настройките на устройството. Отворете аудио настройките на устройството си и проверете нивото на силата на звука, както и всички други настройки, които биха могли да заглушат звука.

 

Ако всичко изглежда наред, има още едно просто решение, което можете да опитате, и то е да рестартирате вашето устройство. Това понякога може да реши редица различни проблеми, свързани с смартфона, и отнема по-малко от минута. Просто натиснете и задръжте бутона за захранване, изберете опцията за рестартиране, изчакайте устройството отново да се включи и след това проверете дали проблема все още продължава.

5. Дайте устройството си за ремонт

Ако никоя от посочените по-горе поправки не работи, това означава, че проблемът не е толкова малък, колкото сте си мислили. В случай, че устройството ви все още е в гаранция, най-добре е просто да се свържете с търговеца или производителя, да обясните проблема и да го изпратите за ремонт или подмяна. Това може да отнеме доста време в някои случаи, но поне е безплатно. В случай, че гаранцията е изтекла, но имате застраховка на телефона си, направете иск към вашия доставчик.

 

Третото решение определено е най-лошото, трябва да оставите устройството си за ремонт. Това може да ви струва скъпо, но поне ще можете да използвате отново жака за слушалки. В противен случай бихте могли да изберете чифт безжични Bluetooth слушалки, които също ще решат проблема, до някъде.

 

Вижте защо 3.5 мм аудио жак за слушалки е толкова важен за потребителите