Днес, когато бизнесът бавно, но постепенно си пробива път в мобилната сфера, правилният избор на бизнес смартфон е повече от важен. Не всеки популярен модел, колкото и добри да са спецификациите му, би могъл да помогне на вас или, респективно, на вашите служители да вършат по-добре работата си.

 

Ако не сте съвсем сигурни какви точно качества трябва да притежава един добър бизнес смартфон, то този материал е за вас. Ще обсъдим ключовите характеристики, които трябва да търсите и ще ви предложим няколко модела мобилни телефони, които са по-добре екипирани за бизнес от останалите.

 

I. Операционна система

Първото и най-важно решение е каква операционна система искате да ползва вашият смартфон. На пазара има четири основни играча: iOS, Android, Windows Phone и BlackBerry. Ако все още нямате фаворит сред тях, ето какво представлява всяка една от тях, накратко.

 

            1. iOS – счита се за малко по-устойчива на зловреден софтуер и заплахи за сигурността от останалите. От всички мобилни платформи, освен това, iOS се радва на най-голям избор от висококачествени приложения, но също е и най-скъпата операционна система. При Apple важи правилото: ако искате да ползвате последната версия на iOS, тогава си купете и последния модел iPhone.

 

       2. Android – Android е операционната система с най-голям достъп до приложения и, заради отворения й код, може да бъде конфигурирана по всякакви начини. Ако изберете Android, освен това, ще имате най-голям избор от мобилни телефони. Имайте предвид, обаче, че възможността за инсталиране на външни приложения поставя тази ОС в по-голям риск спрямо останалите.

 

      3. Windows Phone – макар и с малко приложения, Windows Phone предлага нативна поддръжка на Microsoft Office – софтуер, с който почти всеки бизнес работи. Според анализатори, освен това, за разлика от десктоп версията на Windows, мобилната е доста сигурна.

 

          4. BlackBerry – BlackBerry винаги е била ориентирана главно към бизнеса ОС. Макар че в последно време репутацията й доста спадна, платформата може да се похвали с няколко добри характеристики: поддръжка на приложения за Android, функция за корпоративен имейл и желязна сигурност.

 

II. Производителност

Добре екипираният за работа смартфон трябва да има мощен процесор. Мощността на един централен процесор се измерва в гига- или мегахерцове - GHz и MHz. Условно казано, колкото по-голяма е цифрата пред тези мерни единици, толкова по-мощен е процесорът. Броят на ядрата също е важен. Бизнес потребителите обикновено имат нужда от добри условия за мултитаскинг – боравене с няколко програми наведнъж – така че по-големият брой ядра тук ще даде и по-добри такива условия.

 

III. Живот на батерията

Денят на бизнесмена често надвишава стандартните осем часа, така че животът на батерията действително е важна характеристика. Имайте предвид, че мощният процесор не винаги означава и издръжлива батерия. Най-общо казано, при избора на бизнес смартфон се спрете на модел, чиято батерия има мощност от най-малко 3000mAh.

 

IV. Свободен капацитет

По всяка вероятност ще ви трябва много свободно място за съхранение на файлове, електронни таблици, договори, документи и какво ли още не. Това означава, че абсолютният минимум, който трябва да търсите е 8GB и то при положение, че смартфонът е снабден и със слот за карти памет. Най-добрият избор е 32GB свободен капацитет + слот за MicroSD карти. Така ще сте сигурни, че винаги ще имате достатъчно място за запис на ново съдържание.

 

V. Дисплей

Дисплеят винаги е от значение, независимо дали използваме смартфона за развлечение или работа: все пак цялата работа се върши на него. На първо място, решете дали ви трябва смартфон с голям дисплей – от 5,5 инча нагоре – или с по-малък – 4,5 инча. 5,5- и 6-инчовите смартфони предоставят по-голяма работна площ, но пък трудно се управляват с една ръка и се побират в стандартен джоб. Телефон с дисплей по-малък от 4,5 инча, пък, ще е прекалено малък за вашите нужди. Сами решете точно от какво имате нужда. И накрая, за да сте сигурни, че съдържанието ще се визуализира на дисплея по най-добрия възможен начин, изберете смартфон с HD резолюция. Почти всички нови модели поддържат такава, така че няма как да сбъркате.

 

VI. Предложения

 

            1. Apple iPhone 6

            Моделът използва сигурната операционна система iOS 8 и поддържа сензор за пръстови отпечатъци, който е добра за бизнеса функция. 4,7-инчовият му дисплей е нито твърде малък, нито твърде голям и поддържа HD резолюция. Процесорът му Cyclone базиран на ARM v8 архитектура е с тактова честота от 1.4GHz, които са предостатъчни за нуждите на бизнеса. Разполага с до 128GB памет. Слабото му място, може би, е вградената му батерия с капацитет от 1810mAh. Apple все пак обещават, че тя би издържала до 14 часа разговори в 3G мрежа. Високата му цена също може да се окаже негативен фактор. Ако сте се спрели на по-големия му „брат” iPhone 6 Plus, не забравяйте, че може да ви е неудобно да боравите с него с една ръка.

 

 

            2. Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy S6 – главният конкурент на iPhone 6 – също е добре екипиран за бизнес, но цената му е твърде висока, затова по-адекватно решение би бил Samsung Galaxy Note 4. Макар и с голям 5,7-инчов дисплей, телефонът лесно може да се управлява със стилус. Note също притежава четец за отпечатъци, сертифициран от PayPal, разполага с четириядрен процесор с мощност 2.7GHz, а батерията му е с капацитет от 3220mAh и би издържала на до 20 часа разговори в 3G мрежа. Разполага с 32GB вградена памет, която обаче може да бъде разширена с още до 128GB.

 

 

            3. Revo 555- S557

Какво прави един смартфон подходящ за работа? Според това с какво се занимаваме, отговорът може да бъде различен, но всеки ще изброи неща като: голям екран, издръжлива батерия и мощни спецификации. Е, моделът Revo 555- S557 покрива и трите задължителни характеристики и с това обещава идеални условия за ефективна работа през целия ден.

Revo 555- S557 разполага с голям 5.5-инчов IPS HD дисплей с резолюция от 1280 х 720 пиксела, който позволява удобна работа с приложения за текстообработка, управление на електронни таблици или създаване на онлайн съдържание. Четириядреният 64-битов процесор Mediatek MTK6735 с тактова честота от 1.0 GHz в комбинация с 2-та GВ оперативна памет гарантират гладко възпроизвеждане на всеки тип медия и мигновено зареждане на приложенията.

Смартфонът поддържа две SIM карти – една Mini и втора Micro SIM, като с това позволява обединяването на работния и личния номер в едно единствено устройство. Поддържа 4G LTE мрежи и използва последната версия на Android - 5.1 Lollipop – която е не само по-бърза от предшествениците си, но и използва по-малко ресурси. С капацитет на батерията от 4000mAh Revo 555- S557 гарантира необезспокоявана работа до няколко дни и ни прави независими дори по време на път.

 

 

            4. Sony Xperia Z3+

5,2-инчовият смартфон на Sony разполага с батерия с капацитет от 2930mAh, която, по думите на компанията, издържа до два дни. С гладкото възпроизвеждане на много приложения наведнъж тук се заема осемядреният 64-битов процесор Qualcomm Snapdragon 810. Дисплеят поддържа Full HD резолюция като IPS матрицата му доставя широк ъгъл на гледане. Другият плюс тук е поддръжката на последната версия на Android – Lollipop. Допълнителен бонус е и водоустойчивият корпус.

 

 

            5. Lenovo P70

Последното ни предложение е 5-инчовият Lenovo P70, който също предлага дълъг живот на батерията. С капацитет от 4000mAh, тя обещава до 46 часа разговори. Налице е също осемядрен процесор с тактова честота от 1.7GHz, 16GB вградена памет, която може да се разшири и 5-инчов дисплей с IPS технология за широки ъгли на гледане и HD резолюция. Допълнителен бонус е поддръжката на две SIM карти – характеристика несъмнено полезна за бизнес потребителите.