Нови смартфони излизат всяка година, като изборът е огромен и може да е дори объркващ за хората. Как да изберем правилния смартфон? Това е доста дълга тема, но има някои семпли неща, които да се съобразят, за да се улесни изборът. MakeUseOf ни дава няколко съвета, които да приложим, когато избираме смартфон от висок клас.

 

Дизайн и качество на изработка

При избор на модел от висок клас, не трябва да има компромиси с тези два критерия. Рамката около дисплея трябва да е съвсем малка или да няма такава. Предната камера трябва да е във възможно най-малък прорез.

Корпусът на телефона трябва да е изработен от качествени материали. Не трябва да има скърцания, луфтове и други подобни дефекти. Дори на допир, устройството трябва да се усеща качествено.

 

 

OLED дисплей с висока резолюция

OLED и AMOLED дисплеите са задължителен елемент от смартфона от висок клас. Те дават по-добри цветове и са по-качествени като цяло. Резолюцията също трябва да е QHD (1440p) и по-висока. Също така е добре гъстотата на пикселите да е висока.

 

 

Висока скорост на опресняване на картината

Дисплеите с висока скорост на опресняване на картината са актуална тенденция. Те са задължителни за смартфоните от висок клас. Тук популярните предложения са 90Hz и 120Hz. Като някои модели предлагат и функция за динамично управление на опресняването, когато това е нужно за игри и специализирани приложения, но не при чат приложения например. Така се пести повече батерия.

 

 

Процесор от висок клас

Разбира се, скъп телефон трябва да има и подобаващ процесор. Очакванията към смартфоните от висок клас са големи, като обикновено ги използват потребители, които ги „натоварват“значително и искат отлична производителност. Затова в момента минимумът са Qualcomm Snapdragon 888, Google Tensor, Apple A14 Bionic.

 

 

Много RAM

При положение, че тези устройства се използват активно, те имат нужда и от много системна памет. 8GB е абсолютният минимум, като за по-големи натоварвания, игри и дългосрочност на устройството се препоръчват поне 12GB. При iPhone ситуацията е по-различна, като може да се „размините“ и с поне 6GB РАМ.

 


По-добри камери

Смартфоните от висок клас се отличават и със своите камери. Тук изборът е много голям, като производителите се опитват да привлекат внимание с камери с различни възможности. Решението е въпрос на личен избор и според снимките, които най-често правите. Например дали да има телефото обектив с оптично увеличение, дали да има сензор за дълбочина, ултраширокоъгълен обектив и др.

 

 

Мощна батерия

Капацитетът на батерията е от голямо значение. Препоръчва се за Android телефон батерията да е поне 4000mAh и 4500mAh, ако е със 120Hz дисплей.

При iPhone батериите са по-малки. Там няма особено избор, като е 3000mAh за базовите модели и 3600mAh за Pro Max моделите.

 

 

Вграден в дисплея сензор за пръстов отпечатък

Това е функция, която може да се намери при Android устройствата. Тя се смята за по-удобна и практична от останалите решения и има добри резултати.

Разбира се, ако искате iPhone, тогава няма как да използвате подобна функция, защото телефонът на Apple не разполага с такъв сензор. Вместо това Apple разчита на технологията Face ID.