Вижте още:

Ето каква е цена на новите смартфони iPhone 12, Pro, Мax и mini и кога можем да си ги купим в България при А1, Виваком и Теленор

Ревю съпоставка на iPhone 12 Pro и 12 Pro Max спрямо iPhone 11 Pro и 11 Pro Max (Видео)

 

В интернет пространството вече има безброй ревюта, които коментират показаното от Apple по време на видео презентацията на новите им смартфони от серията iPhone 12. Ако случайно чувате за първи път за този модел (почти невъзможно е, но все пак), можете да изгледате някое от ревютата които Digital.bg му посвети, линкове към тях сме приложили над тази статия.

 

 

Днешното видео е посветена на нещо интересно, което едва ли друг в България, а и в света ще ви покаже. Тук ще синтезираме най-интересните неща в новите iPhone 12, за които не чухме нищо в презентацията им по една или друга причина. Като също ще ви кажем и какви са причините Apple да не обръщат внимание на тези…да ги наречем „подробности“.

Първото нещо върху което ще акцентираме е, факта, че Apple наричат дизайна на iPhone 12 съвършено нов. Ако познавате добре предишните поколения на смартфона обаче, със сигурност ще откриете прилика с iPhone 5 и iPhone 4. Като приликата е основно с четворката, която също като iPhone 12 е със така наречената „сандвич конструкция“ при която имаме стъклени лице и гръб, а между тях стои метал.  

 

 

Друго нещо, което видяхме в графиките по време на онлайн премиерата беше ето този елемент в дясната периферна част. Apple не казаха нищо за него и веднага започнаха догадките. Много фенове на „отхапаната ябълка“ сметнаха, че това магнитна зона, върху която ще може да се захваща Apple Pencil, който Apple ще предложат като аксесоар последствие.

Предположението обаче е грешно! В европейската версия, която ще се продава и в България, този елемент няма да присъства по продължението на дясната дълга страна. Това е антената на 5G модула за малко по-специфичният американски стандарт.

 

 

Говорейки за аксесоари, Apple представиха и новата си MagSafe функционалност. Благодарение на нея, на магнитен принцип можете да свързвате различни аксесоари към  смартфоните и да се възползвате например от безжично зареждане. Apple обаче не казаха нищо за съвместимостта на технологията с вече съществуващи магнитни аксесоари като например тези вградени в голяма част от съвременните автомобили. Официална информация от компанията няма и за сега можем само да гадаем.

Apple обявиха, че са увеличили мощността на безжичното зареждане на смартфоните до 15W. Много добре, но случайно пропуснаха да споменат, че тя може да се постигне само с оригинални MagSafe аксесоари, които са проектирани така че да пасват идеално на iPhone 12, за да няма загуби при зареждането.

 

 

Много хора си мислят, че разликата между камерите на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro не е много съществена, но не е така. Иновативната система за стабилизация на снимки и видео, която Apple показаха в презентацията си е много полезна. Във видеото на компанията видяхме как се движи активната матрица и първоначално останахме с впечатление, че тя е налична и при двата Pro. След детайлен прегледа обаче разбираме, че тя е налична само при най-големия и скъп iPhone 12 Pro Max. При iPhone 12 Pro стабилизацията е съвсем стандартна оптична.

Имайте предвид, че съществена разлика има още и в светлосилата на различните камери на двата модела, което е определящо при снимки при слаба околна светлина. Също така iPhone 12 Pro Max има 2.5 оптично приближаване, доколкото при  iPhone 12 Pro то е двукратно. Независимо, че четирите модела имат абсолютно еднакви Apple A14 Bionic процесори, само Pro версиите могат да снимат в 4K с 60fps, при другите два модела 4K е с 30fps.

 

 

Apple казаха, че няма да предлагат новите си смартфони със слушалки и зарядни в компакт, като това било част от новата им стратегия за намаляване вредните емисии в околната среда. Всъщност обаче, това се отнася не само за iPhone 12, а за всички модели iPhone, които компанията продава. Логично човек си задава въпроса „Ок, а защо цената на устройствата не е по-ниска за сметка на зарядното и слушалките които не влизат в комплект.“ Също така, купувате си iPhone 12 Pro Max за около 3000 лева, изразходвате първоначалният заряд на батерията си и искате да го заредите…но зарядно няма.

Apple казват, че голям брой от потребителите, които ще купят iPhone 12 вече имат поне един друг продукт на компанията, чието зарядно могат да ползват. Добре де, а ако предишният ви смартфон е бил с Android или купувайки iPhone 12, вече сте продали стария си iPhone 11?! Или пък трябва да последвате примера на Apple и да сте го продали на новия му собственик без зарядно?! Като цяло тази стъпка на Apple, със сигурност няма да зарадва по-голямата част от потенциалните им клиенти.

По време на презентацията си, Apple представиха и смарт колонката HomePod mini. Яка джаджа, която едва ли ще се превърне в масов продукт в България по много причини, като една от тях е, че не поддържа български език. Една от ключовите характеристики, които Apple изтъкнаха за HomePod mini e,че няколко колонки могат да се свържат в мрежа, за да свирят едновременно. Страхотно, но Apple съвсем случайно пропуснаха да кажат, че малката колонка не може да се свързва в мрежа с голямата HomePod. Имайте го предвид, ако имате класическия HomePod и все пак искате да си купите умаленият му mini вариант.

 

 

И на самия финал ще кажем нещо и за цените, които Apple показаха в презентацията си за новите си устроства. Така представен с цена $999 за iPhone 12 Pro, ви се струва приемлив, но имайте предвид, че това е цена без задължителният в САЩ данък. С него цената скача на $1071. Същото се отнася и за всички останали смартфони от серията.