Повечето компютри и електронни устройства имат някаква форма на USB връзка, а и много устройства се предлагат от производителя с USB кабел. За какво са всички тези различни кабели и има ли значение кой използваме?

 

Universal Serial Bus (USB) е стандарт, разработен в средата на 90-те години на миналия век, за да се стандартизира връзката за периферните устройства за компютри. Той заменя редица по-ранни интерфейси и сега е най-популярният вид конектор за потребителски устройства.

 

От Make Use Of ще ни покажат всичко, което трябва да знаем за USB стандарта по отношение на кабелната наличност. Ето някои от най-често срещаните видове USB кабели.

- Type-A:

Повечето кабели са с Type-A конектор в единия край, тъй като болшинството от периферните устройства (като например клавиатури и мишки) имат Type-A конектор. Освен това,  персоналните компютри обикновено имат множество портове Type-A и много други устройства и адаптери използват Type-A порт за трансфер на данни и/ или за зареждане.

- Type-B:

Това е един почти квадратен конектор и най-вече се използва за принтери и други автоматични устройства, които се свързват към компютър.

- Mini-USB:

Стандартният тип конектор за мобилни устройства преди появата на Micro-USB. Както подсказва името му, Mini-USB е по-малък в сравнение с обикновения USB и все още се използва в някои камери, които имат нестандартни конектори.

- Micro-USB:

Настоящият стандарт за мобилни и преносими устройства, който е приет от почти всички производители, с изключение на Apple.

- Type-C:

Тези кабели може да се свързват с всякакъв вид устройства от различни марки, включително компютри, телефони и устройства за съхранение на данни, като позволява по-бърз трансфер на данни между две устройства и значително по-бързо зареждане на всички ваши устройства.

- Lightning:

Това е патентованият конектор на Apple за iPad-и и iPhone-и, който е с подобен размер на Micro-USB и е съвместим с всички устройства на Apple, направени след септември 2012 година. По-старите Apple устройства имат различен и много по-голям конектор.

USB 3

Най-новият USB стандарт предлага по-бързи скорости на трансфер и е обратно съвместим с предишните версии на USB. Standard-A конекторите са идентични с конекторите Type-A от предишните версии, но обикновено са оцветени в синьо, за да се отличават. Те са напълно обратно съвместими, но високите скорости са достъпни само когато всички компоненти са USB 3 съвместими.

USB 3 Standard-B и микро версиите имат допълнителни щифтове, за да позволят по-високи скорости на трансфер и следователно не са съвместими с предишните версии. Старите Type-B и Micro-USB кабели могат да бъдат поставени в USB 3 порт, но няма да получат по-висока скорост.

В общи линии, кабелите, които се използват най-много са microUSB, Lightning и USB-C.

USB On-The-Go

USB On-The-Go (OTG) е сравнително нов стандарт, който позволява свързването на телефони към четци на SD карти, камери и дори мишка или клавиатура. Не всички устройства обаче поддържат OTG. Ако не сте сигурни дали вашето устройство поддържа стандарта, потърсете в интернет като изпишете името на джаджата си плюс ‘OTG’ или ‘USB host’ или изтеглете USB Host Diagnostic приложението от Google Play. Повече информация по темата сме дали в статията: Какво е USB On-The-Go и как работи.

USB-C

USB-C стандартът е универсален. Той позволява по-бърз трансфер на данни между две устройства и значително по-бързо зареждане на всички ваши устройства. Това е значителна стъпка напред, но тъй като вече има огромен брой устройства в света с други USB портове, ползата от стандарта няма да се усети толкова скоро. Apple шокира света през миналата година, когато представиха нов MacBook само с един USB-C порт. Това вероятно ще бъде началото на една нова тенденция.

 

Вижте кога е добре да инвестираме в скъпи кабели