Обикновено е почти невъзможно да се направи отделно видео ревю, което да е посветено само на периферията на даден смартфон, но Umidigi Bison Pro определено не е от най-стандартните смартфони именно периферията и функционалността ѝ са едно от нещата, които успяха да ни впечатлят в устройството.

Ще започнем с това, че ще отбележим, че дългите странични части на смартфона са подсилени, посредством завинтени метални плочки, а самите бутони са поликарбонови, с достатъчно дълъг и отчетлив ход. По корпуса има и две специални ушета за закачване на връзка за носене на смартфона закачен на раница, кормило на велосипед, на врат, ръка и т.н.

 

 

Първото нещо, което ще отбележим по периферията е, че под този капак в ляво стоят гнездата за 2 SIM карти или допълнителна карта памет. Тоест слота е от хибриден тип. Смартфона работи с 4G SIM карти. Под гнездото намираме равна повърхност, в която е вграден Fingerprint сензор. Четецът на пръстови отпечатъци работи отлично и това се потвърждава от теста ни с 10 последователни опита за отключване, който не маркира нито един неуспешен.

Предвид естеството на специализирания брониран смартфон, ако ръцете ви са кални, мръсни, мокри или сте с ръкавици, можете да се възползвате и от още един бърз начин на отключване, с помощта на софтуера за лицево разпознаване при който партнира предната селфи камера. Той разпознава дори когато сте с шапка или с диоптрични очила.

 

 

При повечето смартфони където има Fingerprint, той играе ролята и на активационен бутон, но тук Umidigi са извели отделен такъв в ляво. Правилно и логично решение, предвид че когато когато телефона е мръсен, сензорът не винаги би могъл да реагира. Над активационният бутон има два отделни, които служат за регулиране силата на звука и за извикване на някои бързи команди.

Впечатление ни прави също така наличието на два цветни бутона в дългите периферни части. И двата са програмируеми и могат да водят към различни функции на Umidigi Bison Pro. Базово дясната активира специален подводен режим на снимане с камерата, а лявата е за PTT онлайн уоки-токи радиостанция при единично натискане или SOS при по-дълго задържане. SOS е много полезна функция, която ценим при редица сървайвър змартфони.

 

 

Активирайки я, тя изпраща съобщение на предварително зададен спешен номер с точните ви GPS координати. Така при екстремни ситуации телефонът може да спаси живота ви. Програмируемите бутони иначе могат още да активират фенер, да правят скрийншот, да включват аудио рекордер или да активират различни предварително зададени приложения.

Една от малкото забележки, които имаме към Umidigi в създаденият от тях Bison Pro е свързана с високоговорителя. Не толкова заради факта, че той е само един, а заради това, че е разположен върху гърба на смартфона. Така когато поставим устройството по гръб върху някаква повърхност, звукът от високоговорителя се приглушава.

 

 

Когато пък играем игри или гледаме видео, държейки смартфона хоризонтално в ръце, звукът отива назад. Сигурно има някаквак онструктивна причина решетката да е изнесена там, но все пак ще отчетем това разположение като минус. Иначе звукът от високоговорителя е силен и доста чист. Тук ще чуете саунд тест, който направихме специално за вас.

Говорейки за звук, ще отбележим, че по отношение на микрофоните на Bison Pro, Umidigi са се справили отлично. По корпуса има два отделни микрофона, като единият е разположен в задната част, непосредствено до камерите. Идеята е той да помага при видео запис, улавяйки концентрирано звука пред обектива. Във видеото над тази статия ще чуете с глас, който е записван с основната камера на смартфона. Сигурно забелязвахте, че над микрофона върху гърба на Bison Pro има още две дупчици.

 

 

Под тях се крие една от най-интересните екстри, които откриваме по периферията на смартфона. Това са барометричните сензори, които могат прецизно да измерят атмосферното налягане. Те са дело на Bosch. Идеята на Umidigi е, ако сте в планината или на средата на морето, където няма интернет, за да видите прогнозата за времето, да можете посредством специално приложение да разберете за предстоящи промени в метеорологичните условия, с помощта на барометъра.

Да, барометърът е една от най-интересните екстри по периферията на Bison Pro, другата се намира в блока с камерите, но не е камера. Това в дясно отново е сензор, но този път инфрачервен и служи за мерене на температура.

 

 

В наши дни тази екстра има многобройни приложения - мерене на телесната температура, на повърхности които подозирате, че са горещи, но не знаете колко или дори готвейки храна. Впрочем в полеви условия или по време на бушкрафтин, именно при готвене директно върху огън, ще оцените подобаващо тази екстра.

Последното нещо, наличието на което ще отбележим в периферията на Bison Pro е наличието на отделен 3.5мм аудио жак, който ни позволява едновременно да можем да зареждаме смартфона през Type-C порта долу, а горе да свържем жично слушалки.

 

 

В следващата част на видео ревюто, което посветихме на Umidigi Bison Pro ще подходим технически и ще ви запознаем с неговите дисплей, хардуер, софтуер и батерия. Ако пък сте нетърпеливи и искате да научите поне какви са точните технически характеристики на смартфона и на каква цена се продава той в момента в България, можете да посетите официалния сайт на вносителя на Umidigi - Smartfonix.com