От лятото на следващата година ще можем да говорим свободно на територията на всички държави-членки на ЕС. Премахването на таксите за роуминг на европейския континент ще стане факт от 15 юни 2017г. По този начин телефонните обаждания, текстовите съобщения и мобилния интернет ще бъдат таксувани, съгласно плановете на оператора ни, независимо в коя страна на ЕС се намираме. Нова информация на Engadget разкрива интересни детайли за конкретните планове на Европейската комисия (ЕК) да въведат тази мярка. 

 

Оказва се, че от ЕК ще дадат специални указания на мобилните оператори на континента. Потребителите ще могат да използват роуминг в продължение на 30 дни в даден момент и общо за 90 дни за период от една година. Идеята за тези нови планове е да се спре злоупотребата, като премахат възможността да си купите евтина SIM карта в една страна и да я използвате в друга държава-членка на ЕС. Всеки потребител ще трябва да се регистрира допълнително, ако смята да пребивава в определена страна повече от 90 дни в рамките на една календарна година.

 

По този начин ще може най-лесно да се разграничи дали съответното лице е турист или жител, за да се прецени каква SIM карта може да използва. Припомняме ви, че от април 2016г. мобилните оператори наложиха цени от €0.05 за разговори на минута, €0.06 за съобщения и €0.20 за 1 мегабайт интернет. Новите планове ще намалят тези стойности до €0.04 за обаждания и €0.01 за изпращане на SMS съобщения, докато 1МB трафик вече ще струва €0.0085.

 

Вижте ЕС официално решиха да спрат таксите за роуминг от 15 юни 2017г.