През 2018 г. пазарът на смартфони изпитваше много трудности. Той записа поредица спадове и не може да спечели интереса на потребителите така, както го държеше преди няколко години. Сега браншът гледа с оптимизъм към 2019 г., като ще се опита да възпламени страстта по смартфоните с поредица нови технологии и предложения, отбелязва TechCrunch.

 

Доколко усилията им ще бъдат възнаградени, ще е интересно да се видим. Потребителите вече са свикнали с възможностите на смартфоните и трудно се впечатляват. Въпреки това производителите са подготвили няколко нови неща, с които да се опитат да спечелят клиенти. Ето и някои от тенденциите при смартфоните, които да следваме през 2019 г,

 

5G

5G постепенно ще бъде навсякъде, като навлизането на новото поколение мобилни мрежи вече започна. През следващата година ще се появят и първите смартфони, които да използват новите мрежи. OnePlus, LG, Samsung, HTC и други компании вече са потвърдили или най-малкото намекнали намеренията си за 2019 г., като те ще включват и поне по един 5G модел.

 

Любопитно: 5G мрежите ще се използват от 1.5 млрд. души до 2024г.

 

Първоначално тези устройства и мрежи ще са доста скъпи. С времето обаче ще поевтинеят и имат амбицията да станат толкова популярни и харесвани, че да се чуим как сме живели без тях досега.

 

 

Гъвкави смартфони

Преди смартфоните да превземат мобилния пазар, именно сгъваемите мобилни телефони тип „мида“ бяха едни от най-популярните.  След няколко години намеци и слухове, през 2019 г. най-сетне се очакват първите сгъваеми смартфони, които реално ще могат да се купят. Samsung вече показа прототип, като се очаква през следващата година да представи и завършено устройство.

 

Любопитно: Аndroid ще поддържа и устройства с гъвкави дисплеи

Компанията дори работи заедно с Google за оптимизиране на интерфейса на Android, който да се съобразява  с новия формат и да може да се възползва максимално от него.  Като 5G и тези устройства ще са много скъпи в началото, но също имат потенциал да се харесат доста на потребителите.

 

 

Краят на прорезите

Прорезите бяха много  широко разпространени сред смартфоните през 2018 г. Основната причина за това беше iPhone X. Въпреки това прорезите бяха дизайн, който всъщност не се харесва много нито от прозиводители, нито от потребители.

 

Любопитно: Samsung Galaxy A8s e първият смартфон в света с камера, която е вградена в дисплея

 

Затова през 2019 г. компаниите ще разчпуят нещата с друг подход – край ня големите прорези и използване само на малки дупки в горната част на дисплея за предната камера например. Дизайнът има потенциал, но крайната дума отново ще имат потребителите.

 

 

Вградените в дисплея сензори за пръстови отпечатъци

И това е иновация, която се очаква от поне две години. Трудности в реализирането ѝ обаче я забавиха. OnePlus 6T успя да я предложи на пазара и отзивите са повече от добри. Това мотивира и останалите компании да положат повече усилия и изглежда, че през 2019 г. можем да очакваме доста такива смартфони.

 

 

Още повече камери

Колкото повече, толкова повече. Това изглежда е сентенцията, която компаниите следват по отношение на камерите в смартфоните. И през 2018 г. на пазара имаше десетки модели с по две и повече камери само на гърба на корпуса. Сензорите идват в различни конфигурации и често се управляват от изкуствен интелект, който да извлече максимума от тях. През 2019 г. можем да очакваме, че всичко това ще продължи.

 

Любопитно: Huawei ще заложат на 5G смартфони и четири задни камери с 10х увеличение през 2019г.

 

Броят на камерите също ще се увеличи. Вече три сензора само на гърба са почти гарантирани, а някои компании ще пробват да привличат внимание с 4 и повече сензори в различни конфигурации и обективи.

 

 

Oще от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix