Дебатът около това кои дисплеи са по-добри: AMOLED или LCD се води от дълго време сред феновете на смартфоните, но като че ли везните натежават в полза на AMOLED технологията, която направи големи крачки в подобряването на качеството на дисплея и направи възможна появата на нови форм фактори.

 

Именно на двойно извития AMOLED дисплей се дължи успеха на Samsung Galaxy Edge, но появата на гъвкав LCD дисплей и други подобрения в тази технология биха могли да означават, че битката не е приключила.

Доставките на AMOLED дисплеи през 2017г. бележат ръст

2016г. беше важна година в битката между AMOLED и LCD, тъй като цената на AMOLED панелите падна под тази на еквивалентните LCD панели за първи път. Едно от основните предимства на LCD пред OLED дисплеите беше именно по-евтиното им производство, но след тези промени в ценообразуването, производителите ще започнат да показват интерес към най-рентабилната технология за дисплеи. Това ще се отрази на доставките през 2017г.

Според доклад от Тайван, през 2017г. се очаква огромен скок в производството на гъвкави AMOLED дисплеи и 200 % печалба. Според този доклад, през настоящата година ще бъдат произведени  150 милиона гъвкави AMOLED панели, в сравнение с 50 милиона през миналата година.

 

В момента, Samsung е най-големият производител на гъвкави AMOLED панели, но компанията Foxconn, собственик на Sharp обмисля да инвестира около $ 864 000 000 в производството на OLED панели. От друга страна, Samsung и LG, също възнамеряват да инвестират $ 1,75 милиарда в производството на гъвкави OLED панели. С това темпо, интересът към OLED може скоро да изпревари този към LCD от страна на производителите на смартфони.

Да посрещнем гъвкавите LCD дисплеи

Quantum Dot технологията е отговорна за подобряването на яркостта и цветовете, произведени от LCD дисплеите, но на технологията се гледа и като на ключова за постигане на HDR при LCD панелите. Освен това през миналата година Samsung  взеха решение да заложат на Quantum Dot панелите в своите продукти и те да се превърнат в заместител на OLED дисплеите в нейното портфолио, тъй като те гарантират съчетание между високо качество и ниска цена. Интересът към LCD дисплеите от големите производители и възможностите, които те предлагат станаха причина навярно и за разработването на гъвкав LCD дисплей.

 

В края на месец януари, Japan Display представи 5,5-инчов 1080p LCD панел, който може да се огъне точно като OLED панелите на Samsung и LG. Този панел със сигурност е подходящ за изграждане на конкурентни LCD базирани смартфони, които могат да се похвалят с извити ръбове, като тези на Samsung Galaxy S7 Edge. Използването на LCD технологията гарантира ниска консумация на енергия, което ще допринесе за по-дългия живот на батерията на смартфоните, които го използват.

 

Традиционно LCD дисплеите са направени от стъкло, което не позволява те да бъдат гъвкави или да се извиват около краищата на смартфоните. От Japan Display обаче са използвали специален пластмасов субстрат, който е разположен върху течния кристален слой.

 

Japan Display планира да започне производството на своите Full Active Flex дисплеи през 2018г.

 

Забравете 4K, време е за HDR

Потребители и анализатори стигнахме до извода, че всички малки ползи от 4K дисплеите за смартфони,  не си заслужават поради допълнителните разходи и въздействието върху живота на батерията. Сега производителите са се насочили към HDR дисплеите, които обещават по-ярки цветове и по-висок контраст.

 

HDR дисплеите изискват поддръжка на висока яркост и контраст, за да се изведат допълнителните цветове и динамичния обхват в снимките и видеото. OLED вече е доста подходящ за това, както и Quantum Dot LCD технологията. 

 

Една от най-важните характеристики, обявени в Qualcomm Snapdragon 835 SoC е поддръжката за 10-битов цвят, в сравнение с 8-битов формат в текущата версия на процесора. Това значително увеличава наличните стъпки за червено, зелено и синьо между черно и бяло, и резултатът е 1.07 милиарда различни възможни нюанси на цвят, в сравнение с 16,78 милиона в 8-битов цвят.

 

Пригответе се за виртуалната реалност

VR технологията изисква дисплеите да имат максимална резолюция, бързи темпове на опресняване, както и ниска латентност. Зрителният ъгъл също е важен показател, влияещ пряко върху реалистичността на виртуалното преживяване. Но дисплеите от следващо поколение може също така да се съсредоточат върху подобряване на изображенията чрез HDR, подобряване на цветовата гама, както и нови под-пиксел оформления.

 

В последните месеци на миналата година, и двете компании, Sharp и Japan Display, представиха LCD панели с висока резолюция за виртуална реалност панели. Очевидно, виртуалната реалност също ще има някакво влияние върху развитието на дисплеите.

 

В заключение

През 2017г., очевидно ни очакват много приятни изненади, тъй като технологията на дисплеите ще продължи да се развива и то с бързи темпове и то не само за постигане на по-високи резолюции.

 

През тази година, със сигурност може да очакваме по-голям брой устройства да получат AMOLED дисплеи, при това не само моделите от висок клас. От друга страна пък, за флагманите, производителите  ще предпочетат HDR, гъвкави дисплеи, както и други подобрения, за да ги диференцират от тези от среден клас.

 

LCD дисплеите със сигурност няма да изчезнат в близко бъдеще, но поради увеличения натиск върху производителите на оригинално оборудване, технологията ще трябва да се доказва и успява да предложи някакви предимства пред конкуренцията.

 

Вижте 10 смартфона, които потребителите очакват с нетърпение през 2017г.